Update

Terreurproces tegen journalisten in Caïro opgeschort

Het terreurproces tegen journalisten in Caïro is vandaag kort na het begin al opgeschort, tot begin maart. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera. De drie voorgeleide journalisten van deze zender spraken alle beschuldigingen over banden met terroristen en de verspreiding van onwaarheden tegen. De rechter zei dat hij op de volgende zitting getuigen zal horen en het bewijs nader zal bekijken.

Redactie
De journalist Rena Netjes spreekt met de pers, direct na haar aankomst op Schiphol begin februari. Beeld EPA
De journalist Rena Netjes spreekt met de pers, direct na haar aankomst op Schiphol begin februari.Beeld EPA

Het internationaal omstreden proces in de Egyptische hoofdstad begon met enkele uren vertraging. De drie droegen in de rechtszaal hun witte gevangeniskleding en zaten in een metalen hok, aldus een getuige tegen het Britse persbureau Reuters.

De drie maken deel uit van een groep van 20 journalisten die om soortgelijke redenen zijn aangeklaagd. Vier van hen zijn buitenlanders, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Zij en 11 anderen zijn niet in Egypte, zodat zij bij verstek terechtstaan. De acht anderen, onder wie de drie genoemde, zitten al enige tijd opgesloten in een gevangenis in Egypte. Volgens verschillende media zijn donderdag alle acht voorgeleid. Het is niet duidelijk of het proces op 5 of 9 maart doorgaat.

De journalisten hebben in de ogen van de aanklagers hulp geboden aan de Moslimbroederschap, die in december als terroristische organisatie werd bestempeld. De afgezette president Mohamed Mursi kwam uit deze gelederen.

Gevangenisstraf
Van de gedaagden werken er negen voor Al Jazeera. De Arabische nieuwszender spreekt alle beschuldigingen tegen en eist de vrijlating van zijn medewerkers. Als de rechter meegaat in de beschuldigingen van justitie, dan riskeren de journalisten een gevangenisstraf van 5 tot 15 jaar. Wereldwijd is er veel protest van mensenrechtenorganisaties en de media om het terreurproces. Ze hekelen het gebrek aan persvrijheid in Egypte en dringen aan op de vrijlating van de verslaggevers. Waarnemers verwachten een langdurig proces.

De Nederlandse Netjes, die werkt voor de NOS, Het Parool en BNR, vertrok begin februari halsoverkop naar Nederland toen ze doorkreeg dat zij een van de beschuldigde journalisten was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden