Terreuroefening: samenwerking politie en defensie kan beter

De anti-terreuroefening in november laat zien dat de getroffen voorbereidingen in het geval van een aanslag 'hun vruchten afwerpen', maar uit de evaluatie blijkt ook dat sommige dingen beter kunnen.

Bij de anti-terreuroefening waren ook 240 figuranten betrokken.Beeld anp

Dat laat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag in een brief aan de gemeenteraad weten.

Hulpdiensten oefenden vorig jaar op 8 en 9 november op het Zeeburgereiland en in het nog onvoltooide metrostation Europaplein voor het scenario van een terroristische aanslag. Betrokken huldiensten waren onder meer de gemeenschappelijke meldkamer, de brandweer, geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies en Defensie.

De oefening laat zien dat de samenwerking tussen de verschillende organisaties over het algemeen goed verliep en dat de voorbereidingen zich 'vertalen in een solide optreden van alle betrokken diensten in de praktijk', aldus Van Aartsen in de brief.

Politie en defensie
Wel werd duidelijk dat de samenwerking en afstemming met interventie eenheden nog niet zo routinematig is. Ook moet het optreden van de nood- en hulpdiensten in onveilig gebied en het maken van een inschatting van wat er wél mogelijk is om snelle zorg aan slachtoffers te geven, verder worden uitgewerkt.

Daarnaast kan de belasting en de aansturing van de meldkamer tijdens een aanslag beter.

Defensie werd ingezet ter ondersteuning van de politie en ook die samenwerking kan beter. Beide hebben normaal gesproken verschillende taken en bevoegdheden en tijdens de oefening werd duidelijk dat die verschillen overbrugd moeten worden zodat defensie de politie in zo'n situatie beter kan ondersteunen en ontlasten.

Concrete acties
'Ik vind het van groot belang dat de lessen uit deze oefening verder worden uitgewerkt en omgezet in concrete acties,' schrijft de waarnemend burgemeester.

Het nationale dreigingsniveau is op dit moment substanieel, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is. Daarom worden ook de bredere voorbereidingen, zoals inrij-beperkende maatregelen en het aanscherpen van de ant-radicaliseringsaanpak, voortgezet, laat Van Aartsen weten. 'Hoezeer ik ook hoop dat een aanslag ons bespaard blijft, is het van blijvend belang goed voorbereid te zijn voor het geval een dergelijk gitzwart scenario zich toch voltrekt.'

Bij de oefening waren 240 figuranten betrokken, die de slachtoffers speelden. Ook werd gebruik gemaakt van oefenmunitie.

Lees meer: 'Slachtoffer' bij terreuroefening: 'Het was levensecht'

.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden