'Terreurdreiging licht gedaald'

Een explosievenverkenner verricht sporenonderzoek op het station in Den Bosch. In Den Bosch werd het station tijdelijk ontruimd, omdat er een explosief zou liggen. Er werd niks gevonden. Foto ANP Beeld
Een explosievenverkenner verricht sporenonderzoek op het station in Den Bosch. In Den Bosch werd het station tijdelijk ontruimd, omdat er een explosief zou liggen. Er werd niks gevonden. Foto ANP

AMSTERDAM - De wereldwijde maatregelen tegen terrorisme hebben organisaties als Al Qaida teruggedrongen naar een klein aantal landen met een zwakke overheid in Azië en Afrika, zoals Pakistan en Somalië.

De terreurdreiging in Nederland is gedaald, stelt verzekeringsmakelaar Aon in zijn jaarlijkse analyse van de terroristische dreiging voor het bedrijfsleven.

Daar staat tegenover dat de terreurrisico's in de VS juist toenemen. ''Daar zie je een ontwikkeling als eerder in Europa. Steeds vaker komt de terreur van home grown terrorists, zoals de verijdelde bomaanslag op Times Square in New York ,'' zegt hoogleraar Erwin Muller, directeur van veiligheidsinstituut COT, onderdeel van Aon.

Per saldo is het risico op terreur in de wereld, en ook in Nederland, 'licht afgenomen', blijkt uit de Terrorism Threat Map 2010 van Aon.

Muller: ''Er zijn de afgelopen tien jaar in veel landen intensieve antiterreurmaatregelen genomen. Dit beperkt de mogelijkheden voor Al Qaida-aanhangers. Hierdoor heeft Al Qaida moeite de samenhang in haar organisatie te behouden. Zij moet zich beperken tot het opbouwen van netwerken in traditionele brandhaarden als Irak, Somalië, Pakistan, Afghanistan en Jemen.''

Muller waarschuwt: ''De strijd tegen terreur is een zaak van lange adem. Dat is voor het Westen niet lang vol te houden. Het risico bestaat dat de kosten van terreurmaatregelen in de politiek moeten concurreren met economische problemen. Wij kennen bij Aon maar al te goed de pavlovreactie van de politiek om te verslappen.''

Voor het eerst sinds jaren steken weer traditionele terreurgroepen de kop op, zoals de ETA en IRA in Europa en maoïsten in India.

De terreurdreiging voor Nederland staat nu op het niveau 'beperkt risico'. Dat is de op één na veiligste categorie die Aon aanhoudt op een schaal van vijf. Tot nog toe gold voor Nederland een 'verhoogd risico'.

De resterende risico's voor Nederland komen van buitenlandse moslimterreurgroepen en links-extremistische dierenactivisten, aldus Aon.

Muller sluit niet uit dat in Nederland eenzelfde terreurreactie ontstaat als in Zwitserland, waar het minarettenverbod moslimacties uitlokte. ''De verhoogde dreiging voor Nederland was ook het gevolg van de film Fitna van Wilders.''

Opmerkelijk noemt Muller het dat terroristen nog steeds gebruik maken van 'heel eenvoudige technologie', zoals conventionele bommen. ''Dus geen geavanceerde chemische of biologische wapens. Kennelijk heb je voor het zaaien van angst en het maken van zoveel mogelijk slachtoffers genoeg aan heel simpele middelen.'' (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden