Terreurdreiging groeit onder invloed crisis
ROTTERDAM - Allerlei slapende terreurgroepen, zowel extreem links als extreem rechts, kunnen door de economische crisis weer de kop opsteken. Deze waarschuwing geeft verzekeringsmakelaar Aon in zijn gisteren gepubliceerde Terrorism Threat Map 2009.
Aon-directeur Marc van Nuland zei gisteren tijdens de presentatie van het terreuroverzicht: ''De wereldwijde recessie vergroot de kans op een opleving van klassenpolitiek, waardoor vanuit benadeelde gemeenschappen een nieuwe generatie terroristen opstaat.''
''Ook in de westerse wereld zullen de van oudsher bestaande terroristische groeperingen actiever worden, zowel vanuit ultrarechtse als ultralinkse ideologieën. Met een tot de linkervleugel behorende president in de VS, is er kans op hernieuwde activiteit van nationale ultrarechtse en militante groeperingen.''
Aon wijst er op dat de communistische terreurbeweging Lichtend Pad in Peru weer actief is geworden. Ook de anarchistische beweging in Griekenland is weer opgestaan.
De risicokaart biedt een schatting van het vermogen van groeperingen ondernemingen schade toe te brengen. Die schattingen worden weer gebruikt door verzekeraars die er hun risicopremies voor bedrijven in riskante regio's mee bepalen.
Aon constateert dat jihadstrijders uit het Midden-Oosten hun activiteiten steeds meer verschuiven naar Zuid-Azië, zoals naar Pakistan, India, Afghanistan, Thailand en Nepal. In het Midden-Oosten zelf slinkt het aantal terroristische aanslagen. De Taliban was vorig jaar verantwoordelijk voor 177 aanslagen.
Van de vijf risicogradaties valt Nederland in de categorie 'verhoogd risico', de middelste score. Deze houdt een 'substantieel risico' in op een terroristische aanslag. Ook staat Amsterdam aangemerkt als 'mogelijk doelwit'.
De risicokaart toont verder de waarschijnlijkheid waarmee terroristen in elk land met succes aanvallen kunnen uitvoeren. Dit jaar vallen negentien landen in de categorie 'groot risico', waaronder Spanje en Groot-Brittannië. Acht landen behoren tot de meest risicovolle groep, waaronder India, Pakistan, Afghanistan, Irak en Sri Lanka.
In India en Nepal zijn het vooral Maoïstische groeperingen die het afgelopen jaar hardnekkig actief zijn geworden. Maoïstische terroristen zijn de snelst groeiende groeperingen ter wereld.
Op het platteland in het noordoosten van India woedt een conflict dat buiten India nauwelijks aandacht krijgt. De verkiezingen die onlangs plaatsvonden in India leidden tot een aanzienlijke piek in aanvallen. In april dit jaar vonden daar 65 terroristische aanslagen plaats.
De kaart van dit jaar laat een rustiger beeld zien voor Noord-Amerika, Europa en Australië. De terreurdreiging in deze werelddelen neemt af.
''Hoewel het vooruitzicht op grote terroristische aanvallen in een westers land altijd bestaat, hebben die de laatste jaren niet meer plaatsgevonden,'' zegt Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en Recht en directeur van het COT, dochter van Aon Nederland.
''Er zijn nu en dan aanwijzingen voor het bestaan van complotten, daar zit echter vaak langere tijd tussen. We schrijven dit toe aan betere antiterrorismecapaciteit en aan het feit dat groepen jihadstrijders hun aandacht meer zijn gaan richten op nieuwe fronten in landen zoals Pakistan en Somalië.''
Muller: ''In het algemeen zijn de omstandigheden voor terroristen in westerse landen en in sommige landen in het Midden-Oosten zoals Saoedi-Arabië, moeilijker geworden.'' (HET PAROOL)