Terreurdreiging Amsterdam: ongewijzigd maar substantieel

Het nationale dreigingsniveau blijft na de aanslag in Berlijn ongewijzigd. Over extra veiligheidsmaatregelen in Amsterdam doet de gemeente geen uitspraak, maar bij het Glazen Huis in Breda worden wel extra maatregelen getroffen.

Tom Kieft
Na de aanslagen in Parijs in 2015 riep burgemeester Van der Laan Amsterdammers op niet bang te zijn, maar wel waakzaam. Beeld anp
Na de aanslagen in Parijs in 2015 riep burgemeester Van der Laan Amsterdammers op niet bang te zijn, maar wel waakzaam.Beeld anp

Na de dodelijke aanslag met een vrachtwagen in het hart van Berlijn rijst opnieuw de vraag of het dreigingsniveau in Nederland wordt aangescherpt.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft te kennen daar nu geen aanleiding voor te hebben. In 2013 is het nationale dreigingsniveau vastgesteld op een 'substantiële' dreiging en dat blijft zo.

Substantieel betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een terroristische daad. Volgens de NCTV past de vermoedelijke aanslag in Berlijn binnen het huidige dreigingsbeeld.

Gaypride
De gemeente Amsterdam draagt dezelfde boodschap uit. In Amsterdam zijn sinds de verhoging van het dreigingsniveau allerlei maatregelen getroffen.

Gemeentes kunnen zelf beslissen of er extra maatregelen moeten worden getroffen bij grote evenementen. Zo werd tijdens de Gaypride en Sensation veel extra beveiliging ingezet. "Er geldt al langer extra waakzaamheid bij publieksevenementen en indien nodig worden er onzichtbare en zichtbare maatregelen genomen," aldus de woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

Waakzaam
Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs in november 2015 benadrukte burgemeester Eberhard van der Laan destijds dat er geen extra maatregelen zouden worden getroffen in de stad. Hij riep Amsterdammers op niet bang te zijn, maar wel waakzaam. Dat lijkt nu weer de boodschap.

"We volgen alle ontwikkelingen in het buitenland op de voet. Aanslagen in het buitenland, zoals gisteren in Berlijn, benadrukken de realiteit waar alle grote steden in Europa op het moment mee te maken hebben," aldus de woordvoerder.

Of er op kerstmarkten in Amsterdam speciale maatregelen worden getroffen, doet de woordvoerder geen uitspraak. "Over de exacte aard en omvang van de maatregelen doen wij nooit uitspraken."

Glazen Huis
In Breda, waar nu het Glazen Huis van 3FM Serious Request staat, is de aanslag in Berlijn wel genoeg reden om extra maatregelen te treffen. Dat maakte burgemeester Paul Depla van de Brabantse stad maandagavond bekend.

Rond een deel van de Grote Markt, waar het Glazen Huis tot aanstaande zaterdag staat, worden hekken geplaatst om te voorkomen dat auto's te dicht bij de mobiele studio van 3FM kunnen komen.

"We waren voorbereid op dit vreselijke scenario," aldus burgemeester Depla. "Daarom hadden we met auto's al de toegangswegen naar de Grote Markt afgezet zodat er geen vrachtwagens konden en kunnen komen. De gebeurtenissen van maandagavond zorgen dat we extra alert zijn."

Volg ons liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de aanslag in Berlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden