Terreur, overvallen en mogelijke liquidaties: de familie B. uit West

De familie B. uit Amsterdam-West komt telkens terug in de systemen van politie en justitie, met Anouar B., hoofdverdachte van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt als voorlopige exponent. Zijn broer Soufiane werd deze week opnieuw op de nationale terreurlijst geplaatst en andere broer Ali zit een jarenlange celstraf uit.

Defensiepersoneel zoekt naar verborgen ruimtes tijdens de inval in de woning van de familie B.Beeld Rink Hof

Politieonderzoek 13kasbe, waarin justitie in maart 2013 met groot machtsvertoon de woning van de in Amsterdam-West beruchte familie B. was binnengevallen vanwege verdenkingen over drugshandel en witwassen, draaide na veel juridisch gesteggel op niets uit, maar dat betekent allerminst dat de leden van de familie geen strafrechtelijke kopzorgen meer hebben.

Staatsliedenbuurt
Anouar B. (34) hoorde deze week een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen vanwege de liquidaties in de Staatsliedenbuurt: Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf werden doodgeschoten, Benaouf A. en twee motoragenten ontsnapten ternauwernood aan de dood. Volgens justitie was B. één van de schutters.

Tijdens de behandeling van de zaak tegen Anouar B. kwam ook zijn jongere broer Soufiane (30) ter sprake: die runde een autoverhuurbedrijf dat vooral Marokkaans-Amsterdamse criminelen tot de klantenkring rekende, terwijl hij op dat moment al verdachte was in een Belgische terreurzaak. Onder de huurders was Adil A., de medeverdachte van Anouar B. die justitie ook levenslang de gevangenis in wil hebben.

Hamza B., in Marokko tot twintig jaar cel veroordeeld voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, was een goede vriend van Soufiane B. die, zoals zijn broer Anouar het omschreef, 'iedereen in de buurt kende'. Allemaal wilden ze een auto van hem huren.

Zo vormde de autohandel van Soufiane B. onbedoeld een link tussen Adil A. en medeverdachte Hamza B.: toen het autobedrijf failliet ging en de voortvluchtige Adil A. zijn auto inleverde om problemen met de politie te voorkomen, nam Soufiane zijn vriend Hamza B. mee naar die afspraak. Adil A. en Hamza B. kenden elkaar dus, concludeerde justitie.

Tsjetsjenië
Ernstiger voor Soufiane B.: zijn plek op de nationale terreurlijst is vorige week opnieuw bekrachtigd. Al zijn tegoeden zijn bevroren vanwege terroristische activiteiten. B. werd in februari 2014 in België in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij deel uitmaakte van een terreurorganisatie die geld en strijders wierf voor de jihad in Tsjetsjenië. Ook twee andere Marokkaanse Amsterdammers, onder wie de voorheen populaire jongerenwerker Samir S. uit Amsterdam-West, kregen in die zaak lange celstraffen.

Opvallend detail: jongerenwerker S. kwam ooit positief in het nieuws toen hij samen met een vriend een overvaller uit een belwinkel op de De Rijpstraat wist te werken. Zijn kompaan bij die actie: Hamza B.

Auto vol wapens
Dan is daar nog een andere jongere broer van Anouar en Soufiane: Ali, van begin twintig. Hij werd in 2013 in Arnhem gepakt in een auto vol wapens, kennelijk op weg om een zwaar misdrijf te plegen, waarschijnlijk een overval op een juwelier in het centrum van de stad. Een speciaal team van de politie had de auto echter volgehangen met volg- en afluisterapparatuur, waardoor A. en twee kompanen konden worden klemgereden door een arrestatieteam. 'Scotoe, scotoe!' en 'Ga, Ga, Gas!' riepen de inzittenden, zo vingen de microfoontjes van de recherche op. Tevergeefs: Ali B. kreeg drie jaar cel. Ook in hoger beroep is hij veroordeeld.

Overigens werd Ali B. eerder door de recherche in verband gebracht met de dood van juwelier Fred Hund, die bij een overval op zijn zaak in 2010 werd doodgeschoten door twee daders. Eén overvaller werd tot 15 jaar cel veroordeeld, maar de tweede dader werd nooit gevonden. Overigens ontkennen de broers B. altijd categorisch enige betrokkenheid bij de misdrijven waar zijn van worden verdacht.

Zeker drie broers van de familie B. zitten dus vast. Anouar B. hoort op 1 mei zijn vonnis. De moeder van het drietal, die nog meer zoons heeft, was ook enige tijd verdachte in het eerder genoemde onderzoek naar drugshandel en witwassen. Dat onderzoek liep op niets uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden