Plus

Terreur of wanhoop? Emoties over aanval HaCarmel lopen op

De Palestijn (29) die de ruiten insloeg van koosjer restaurant HaCarmel wordt niet vervolgd voor terreur. De discussie over zijn actie wordt steeds feller gevoerd.

Maarten van Dun
Schade bij een Israëlisch kosjer restaurant. Een man heeft met een houten knuppel de ruiten ingeslagen. Hij is daarna door de politie aangehouden. Beeld ANP
Schade bij een Israëlisch kosjer restaurant. Een man heeft met een houten knuppel de ruiten ingeslagen. Hij is daarna door de politie aangehouden.Beeld ANP

'Een keiharde terrorist', noemde advocaat Herman Loonstein de verdachte onomwonden, in een persverklaring waarin Loonstein tal van zaken uit het strafdossier openbaar maakte.

Vrijwel alle media namen het bericht over, waarbij de nadruk kwam te liggen op de 'gevechtservaring' van 'de Syriër' die 'door een Palestijnse vrijheidsbeweging van training en wapens was voorzien'. Dat hij bereid zou zijn opnieuw geweld te gebruiken, maakt hem volgens Loonstein tot een 'ernstig gevaar voor de samenleving'.

In de Joodse gemeenschap is men zeer geschrokken van de aanval, die door velen wordt gevoeld als een uiting van toenemend antisemitisme, een bewijs dat spanningen die wereldwijd oplopen ook in Nederland tot uitbarsting komen. Dagen nadat de ruiten sneuvelden, dreunt de schok luidruchtig na.

Gevechtservaring
Het Cidi spreekt van een 'antisemitische aanval en anti-Israëlisch geweld'. "Dit soort haat hoort niet thuis in onze samenleving. Iedereen moet zijn identiteit kunnen tonen zonder bang te hoeven zijn."

De eigenaar van het restaurant, Daniël Bar-on, zegt bang te zijn voor herhaling. "Als ik het verhoor met die man lees, bekruipt mij het gevoel dat hij het nog een keer zal doen."

Intussen doet de advocaat van de man, Willem van Vliet, veel moeite om uit te leggen dat de informatie die Loonstein verspreidde, en die voor velen mede de basis is voor hun angst en verontwaardiging, een verdraaiing van de feiten is.

Logisch dat mensen schrikken als zij lezen dat de man 'gevechtservaring' heeft, maar volgens Van Vliet vreest men ten onrechte dat zijn cliënt een gevaarlijke terrorist is.

"Hij heeft inderdaad gevechtservaring, maar dat was toen hij en zijn familie in een vluchtelingenkamp werden aangevallen door IS en Al Nusra. Hij heeft dus juist tégen terreur gevochten." De uitspraak in het politieverhoor, dat hij bereid is opnieuw geweld te gebruiken, ging over een vergelijkbare situatie, zegt Van Vliet. "Er is geen sprake van dat hij zoiets in Nederland zou doen."

In het verhoor noemde de man zijn actie een 'wanhoopsdaad', ingegeven door hevige emoties. Hij zei zijn excuses te willen maken aan de restauranteigenaar én Nederland.

Uitgebreid politieonderzoek
Doordat in de discussie de emoties hoog oplopen is er weinig begrip voor het besluit van het OM om de man in afwachting van zijn rechtszaak op vrije voeten te stellen.

Dat besluit volgde na zeer uitgebreid onderzoek, waaronder een verhoor door een in radicalisering gespecialiseerd politieteam, huiszoeking en onderzoek aan de telefoons en computer van de man. Dat alles leverde volgens het OM geen enkele aanwijzing op dat de man een gevaar is.

Die uitleg van politie en justitie is echter overstemd door de berichten van advocaat Loonstein, waardoor de emoties juist werden gevoed.

Emoties
Een doel van terreur is het zaaien van angst en verdeeldheid. Over de ernst en de achterliggende motieven van het inslaan van de ruiten van HaCarmel zal een rechter woensdag oordelen. Tot die tijd lijkt ook de discussie over de feiten en achtergronden voor emoties van angst en verdeeldheid te zorgen.

OM dient klacht in tegen advocaat

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie zal een klacht indienen tegen advocaat Herman Loonstein, omdat die informatie openbaar maakte uit het strafrechtelijke onderzoek naar de Palestijn die de ruiten insloeg van Israëlisch restaurant HaCarmel.

De Amsterdamse hoofdofficier Theo Hofstee zal contact opnemen met de deken van de orde van advocaten. Het OM noemt het gedrag van Loonstein 'ongepast en dus klachtwaardig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden