Terre des Hommes zet detectives in tegen misbruik: 24 arrestaties

De detectives die hulporganisatie Terre des Hommes een jaar geleden is in gaan zetten om kindersekstoeristen op te sporen in onder meer Indonesië, Nepal en de Filippijnen, heeft al 24 arrestaties opgeleverd en tot zes veroordelingen geleid.

Merel Straathof
Eén van de geënsceneerde foto's die Maarten Corbijn maakte in opdracht van Terre des Hommes. Beeld Maarten Corbijn
Eén van de geënsceneerde foto's die Maarten Corbijn maakte in opdracht van Terre des Hommes.Beeld Maarten Corbijn

In zogenoemde 'hotspots' in de Filipijnen (Cebu en Boracay), Indonesië (Lombok en Batam), Nepal (Kathmandu en Pokhara) en India (Goa), zijn sinds een jaar kleine teams actief met twee detectives, een juridisch medewerker en een sociaal werker die bij onder meer zwemplekken, speeltuinen, weeshuizen en hotels uitkijken naar pedoseksuelen die (kleine) kinderen groomen.

Na observatie, het maken van foto's en in sommige gevallen door contact te leggen met de kinderen en de ouders, volgt aangifte bij de lokale politie.

'In de praktijk blijkt de politie daar vaak over te weinig mankracht en middelen te beschikken om dit enorme probleem aan te pakken, maar het is ook lang niet altijd een prioriteit,' zegt hoofd speciale projecten van Terre des Hommes Hans Guijt. 'We merken dat het verschil kan maken als een internationale organisatie zich er mee bemoeit.'

Gepensioneerde
Volgens Guijt gaat het om mannen afkomstig van alle continenten, die als toerist, maar vaker nog voor langere tijd in deze landen verblijven als expat of gepensioneerde. Onder hen een 54-jarige Deen die inmiddels voor vier jaar vast zit in het Indiase Goa voor seksueel misbruik van een jongetje, een 71-jarige Canadees die acht jaar cel uitzit in Nepal, en een Nederlander die de Filipijnen is uitgezet toen bekend werd dat hij in Nederland een zaak in hoger beroep had lopen wegen seksueel misbruik. Hij zit nu vast in Nederland.

'We doen ons best, maar het blijft lastig dat ook veroordeelde pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten, gewoon op het vliegtuig kunnen stappen en van de radar kunnen verdwijnen. Hun verleden reist niet mee, ze kunnen gewoon in een weeshuis gaan werken als vrijwilliger. Dat is schandalig.'

In de Beurs van Berlage is vanmiddag de fototentoonstelling '13 in een dozijn' geopend van fotograaf Maarten Corbijn ('Corbino'), die in opdracht van de hulporganisatie een reportagereis naar Zuidoost-Azië maakte om 'de vele gezichten' van kindersekstoerisme in beeld te brengen. Het leverde geënsceneerde, maar indringende foto's op van kinderen die zelf geen ervaring hebben met de problematiek die ze laten zien. De tentoonstelling is te zien in het WTC op de Zuidas.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden