Terpstra kan in rust verder bij Inholland

Exterieur van Hogeschool INHolland in Haarlem. Foto ANP Beeld
Exterieur van Hogeschool INHolland in Haarlem. Foto ANP

DEN HAAG - Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van hogeschool Inholland kan aan het werk. De bestuurder geniet het vertrouwen van een meerderheid van de Tweede Kamer om orde op zaken te stellen bij de geplaagde onderwijsinstelling. ''Ik kan weer een paar maandjes vooruit'', aldus Terpstra dinsdag na het debat over het tussenrapport van de Inspectie van het Onderwijs.

De inspectie concludeerde vorige week dat studenten van de opleiding Media & Entertainment Management te gemakkelijk aan hun diploma waren gekomen. Verder waren er de afgelopen tijd berichten over diefstal van tentamens, diplomafraude, docenten die onder druk werden gezet en dubieus declaratiegedrag van bestuursleden. Een aantal partijen in de Tweede Kamer zette eerder bovendien vraagtekens bij de vergoeding van ruim 150.000 euro die inmiddels opgestapte bestuursleden ontvingen.

In het tussenrapport stelde de inspectie dat er bij de hogeschool de wil is om de boel op orde te brengen. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) zei dinsdag in het debat geen aanleiding te zien voor extra aansporingen aan het adres van Inholland. Hij wacht de definitieve rapporten over alternatieve afstudeertrajecten af. Die zijn er naar verwachting in april. De oppositie voorspelt alvast een stevig debat. Tot die tijd willen Tweede Kamer en Zijlstra rust. ''Niet elk incident moet aangegrepen worden om juist het beeld waarvan studenten het slachtoffer zijn, te bevestigen'', aldus Zijlstra.

''De Kamer is helder in haar bewoordingen'', aldus Terpstra na afloop van het debat. De bestuurder werd in november aangesteld als crisismanager. ''We moeten nu zorgen dat we de boel op orde krijgen. De uitkomst van het debat werkt in ieder geval motiverend. Niet alleen voor mij, maar voor alle medewerkers.'' Hij benadrukte dat het van groot belang is dat het vertrouwen van de inspectie wordt teruggewonnen. ''Ik zeg niet dat in april alle problemen zijn opgelost. Ik hoop daarentegen dan wel aan te kunnen geven wanneer ik piketpalen kan slaan en kan laten weten wanneer de zaken wel op orde zijn.''

Volgens Terpstra zetten de vele berichten uit de krant van de afgelopen weken een enorme druk op de organisatie. ''Vertrouwen komt te voet en gaat te paard'', aldus de bestuurder. ''Laten we daarom nu eerst het definitieve rapport afwachten, en daarop pas gaan handelen. Ik ben blij dat ook de Kamer dat inziet. De oproep van de Kamer is helder. En wij zullen er alles aan doen om het wantrouwen weg te nemen.''

Naast het gepredikte geduld was er ook een kritisch geluid te horen op de aanstelling van Terpstra en de manier waarop de problemen het hoofd worden geboden. Criticasters Jasper van Dijk (SP) en Harm Beertema (PVV) waren volgens Terpstra desondanks ogenschijnlijk mild. De SP riep Terpstra onder meer op Inholland op te splitsen in kleinere scholen van maximaal 3500 studenten. Beertema vroeg zich openlijk af of Terpstra wel de ''juiste man was op de juiste plek''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden