Opinie

Term dwangarbeid werkt als een rode lap

De term dwangarbeid werkt bij voorstanders van zogenaamde 'maatschappelijk nuttige tegenprestatie' als een rode lap op een stier, schrijft Louis van Overbeek in reactie op de uitspraak van SP-wethouder Arjan Vliegenthart.

SP-wethouder Arjan Vliegenthart.Beeld Screenshot AT5

In Het Parool van zaterdag is onder de kop 'SP-wethouder Arjan Vliegenthart: 'Dwangarbeid onjuiste term' een stuk verschenen waarvan de inhoud niet klopt. Hoewel hij door de presentatoren van het AT5-programma waarvoor hij werd geïnterviewd, bijna geprest werd tot de uitspraak die Het Parool hem in de mond probeert te leggen, gaf de nieuwe Amsterdamse wethouder niet echt toe.

En dat is toch eigenlijk wel dapper te noemen. Jammer is evenwel dat het hem kennelijk niet te binnen schoot dat hij in plaats van het gewraakte woord ook de term 'verplichte arbeid' had kunnen gebruiken. Daarmee had hij zowel de verontwaardigde interviewers tevreden gesteld als vastgehouden aan het SP-standpunt (dat in dezen ook het mijne is).

Gewoon handhaven
Juridisch gezien zijn beide termen vrijwel gelijkwaardig. Ze worden bijvoorbeeld ook beide gebruikt in artikel 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), waarin 'dwangarbeid of verplichte arbeid wordt verboden voor landen, zoals Nederland, die het verdrag hebben geratificeerd.

De term dwangarbeid werkt nu eenmaal bij voorstanders van deze zogenaamde 'maatschappelijk nuttige tegenprestatie' als een rode lap op een stier. Dat maakt hem voor gebruik in het politieke debat, waar men ook ideologische tegenstanders voor zijn standpunt moet proberen te winnen, minder geschikt. In het dagelijks leven (en om tegenstanders waar nodig eens lekker te tergen) kun je hem natuurlijk gewoon handhaven.

Slavenbestaan
Wat blijft tegenvallen aan het beleid van de nieuwe wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam - dat moet na deze eerdere lofprijzing toch worden gezegd - is dat hij de Amsterdamse slachtoffers van het lokale dwangarbeidbeleid nog tot juni 2015 laat wachten tot verlost worden uit hun slavenbestaan (de datum komt uit het college-akkoord).

Mijnheer Vliegenthart en SP-Amsterdam: waarom krijgen zij niet met onmiddellijke ingang gratie en wordt deze smet op het blazoen van onze stad niet al morgen uitgewist? Als het al niet officieel kan, dan in elk geval in de praktijk. Wees sociaal! Stuur geen werklozen meer naar dwangarbeidcentra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden