Ter Horst wil uitleg over declaraties

Minister ter Horst zal de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters om uitleg vragen. Foto ANP Beeld
Minister ter Horst zal de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters om uitleg vragen. Foto ANP

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaat gemeenten en burgemeesters opheldering vragen over hun declaratiegedrag. Ze kondigde dat vrijdag na afloop van de ministerraad aan in reactie op een onderzoek van RTL Nieuws.

Daaruit bleek donderdag dat burgemeesters en wethouders in vier op de vijf gemeenten zaken declareren die zij eigenlijk van hun vaste onkostenvergoeding zouden moeten betalen, zoals kleine zakelijke lunches. Ter Horst gaf daar nog geen oordeel over, omdat ze eerst wil nagaan hoe het precies zit. Ze zal daarom de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters om uitleg vragen.

Lokale bestuurders krijgen naast hun salaris een vaste vergoeding van enkele honderden euro's per maand voor onkosten die zij voor hun werk maken. Dat geld is bedoeld voor representatiekosten, vakliteratuur, contributies en zakelijke giften. Volgens RTL Nieuws leveren veel burgemeesters en wethouders van dergelijke uitgaven echter ook nog een bonnetje in.

Ter Horst wil gezien deze mogelijke omvang nog eens kijken naar de regeling. ''Misschien is die niet bij alle burgemeesters en wethouders duidelijk'', zei ze.

De VNG gaf in een reactie aan dat er in 2001 samen met onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincies een modelgedragscode integriteit voor bestuurders is opgesteld. Daarbij is een overzicht gemaakt van kosten die onder de ambtstoelage van burgemeesters en de onkostenvergoeding voor wethouders vallen. Daaruit blijkt volgens de VNG dat er ruimte is voor het apart declareren van ''functionele uitgaven'', zoals zakelijke maaltijden.

Gemeenteraden en accountants houden in de gaten of de afspraken rond declaraties worden nageleefd. De gemeenteraad kan de plaatselijke rekenkamer ook vragen dit te onderzoeken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden