Update

Ter Horst wil einde aan bonus hbo-bestuurders

Guusje ter Horst, voorzitter van de HBO-raad. Archieffoto © anp Beeld
Guusje ter Horst, voorzitter van de HBO-raad. Archieffoto © anp

Voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst vindt dat het afgelopen moet zijn met de bonussen voor hbo-bestuurders. Dat heeft ze gezegd in een dinsdag gepubliceerd interview in de Volkskrant.

'Hun salaris moet alleen afhankelijk zijn van het aantal studenten op hun hogeschool. We houden op met een bonus afhankelijk van de omzet of het aantal internationale studenten,' aldus Ter Horst. De maatregel moet er toe leiden dat hbo-bestuurders niet meer verdienen dan de Balkenendenorm.

De HBO-raad maakt zich hard voor openheid in het hoger beroepsonderwijs. Begin dit jaar zijn alle bezoldigingen van bestuurders over afgelopen jaar op de website geplaatst. Van de tachtig bestuurders bleek toen slechts één persoon boven de Balkenendenorm te zitten, maar daarbij was al afgesproken dat een plafond gehanteerd wordt bij een nieuw contract.

Naast transparante bezoldigingen, maakt Ter Horst zich ook hard voor betere kwaliteit in het hoger onderwijs. Ze pleit bijvoorbeeld voor een kwaliteitsgarantie van diploma's. 'Een bestuurder mag bijvoorbeeld niet in een examencommissie zitten om belangenverstrengeling tegen te gaan', aldus een woordvoerder van de koepelorganisatie.

De hbo-diploma's staan onder druk nadat vorig jaar bekend werd dat hogeschool Inholland langstudeerders heel eenvoudig diploma's verstrekte. De Inspectie van het Onderwijs heeft momenteel onderzoek lopen naar 34 instellingen waar mogelijk hetzelfde gebeurde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden