Ter Horst: Loonregels voor hele politie

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De nieuwe beloningsregels voor de top van de politie gaan wat minister Ter Horst betreft ook gelden voor de huidige korpschefs. Foto ANP

DEN HAAG - De nieuwe beloningsregels voor de top van de politie gelden wat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) betreft ook voor de huidige korpschefs. Volgens de bewindsvrouw moeten bij de hele politie dezelfde afspraken over de werving, aanstelling, salariëring en het ontslag van politiebazen gelden.

Ze overlegt daarover in januari met de burgemeesters, die korpsbeheerder zijn. Nu zijn er te ruime mogelijkheden om toelages toe te kennen en zijn de regels te divers, zei Ter Horst tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Vrijwel het hele parlement viel over korpschefs die bovenop hun salaris hoge vergoedingen krijgen voor onder meer het draaien van piketdiensten en voor hun woning. Ook spraken Kamerleden schande van het declaratiegedrag van sommige korpschefs. Ter Horst deelt 'de irritatie en boosheid' van de Kamer. Declaraties die buiten de regels vallen, moeten volgens haar worden terugbetaald.

Ter Horst vindt het nog te vroeg om de rijksrecherche in te schakelen voor een onderzoek naar fraude, zoals de PVV bepleitte. Eerst moet volgens haar uit onderzoek blijken of sprake is van laakbaar gedrag. Ze maakt daarbij onderscheid 'tussen moedwil en onverstand'. Mocht er toch sprake zijn van fraude, dan volgt 'een gepaste straf', aldus Ter Horst.

De minister zal de Kamer een overzicht sturen met alle toelages die aan korpschefs zijn verstrekt. RTL Nieuws bracht de zaak zaterdag naar buiten op basis van een overzicht van toelagen en declaraties van de politietop. In het voorstel van Ter Horst mogen korpschefs straks maximaal 130 procent van het ministerssalaris verdienen.

De Kamer bespreekt de kwestie binnenkort opnieuw met de minister. Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken staan de vergoedingen en declaraties die nu naar buiten zijn gekomen, niet in verhouding tot het salaris van de gewone agent.

Haar collega Naïma Azough van GroenLinks vindt dat het gedrag van korpschefs getuigt van 'een gebrek aan moreel kompas'. Regeringspartij CDA noemde het gedrag van de politietop zorgelijk en buitenproportioneel. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden