Ter Horst: Haarlem baas bij ramp op Schiphol

DEN HAAG - De burgemeester van Haarlem krijgt definitief de coördinatie bij de bestrijding van een ramp op de luchthaven Schiphol. Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) besloten. Nu heeft de burgemeester van Amsterdam de regie nog in handen.Ter Horst maakte dinsdag echter in een brief aan de Tweede Kamer en de betrokken bestuurders bekend dat ze vast houdt aan het besluit van haar voorganger om de rampenbestrijding in de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, per 1 januari 2008 onder te brengen bij de veiligheidsregio Kennemerland.

Haarlemmermeer valt nu wat de politie betreft onder Kennemerland. De brandweer en geneeskundige hulpdiensten vallen echter onder de regio Amsterdam. Ter Horst vindt het onverantwoord om die versnippering nog langer te laten voortbestaan.

De burgemeesters van Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer en de loco-commissaris van de koningin van Noord-Holland hadden zich recent nog verzet tegen de plannen van Ter Horst. Ze vonden dat de Amsterdamse burgemeester de coördinatie moet houden. De bestuurders hadden voorgesteld de veiligheidsregio's Kennemerland, Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland samen te voegen.

Ter Horst is bereid samen met haar collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) de mogelijkheden van fusies te onderzoeken. Daarbij zullen wel meer opties worden bekeken. Een besluit over een eventuele fusie en de invoering daarvan kosten echter veel tijd. Ter Horst wilde dat niet afwachten en heeft daarom de knoop doorgehakt.

Ze vindt het verantwoord om het eerdere besluit door te zetten. Ze baseert zich daarbij op een advies van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). Volgens de inspectie is er geen concrete aanleiding om te veronderstellen dat de regio Kennemerland niet klaar zou kunnen zijn op 1 januari. Wel moet de communicatie en informatieoverdracht tussen Kennemerland, Haarlemmermeer en de regio Amsterdam-Amstelland beter. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden