Tentoonstelling Lodewijk Napoleon in Paleis op de Dam geopend

Het Paleis op de Dam belicht vanaf morgen zijn eerste bewoner: Lodewijk Napoleon (1778-1846). Op een tentoonstelling is te zien hoe Lodewijk als eerste koning van ons land het stadhuis veranderde nadat hij er op 20 april 1808 op 29-jarige leeftijd zijn intrek had genomen. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima openden vandaag de expositie.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Lodewijk, de jongere broer van keizer Napoleon Bonaparte, liet kantoorvertrekken omvormen tot salons en slaapkamers en richtte ze op Franse wijze in met empiremeubelen, verguld bronzen pendules, piano's en sierlijke vazen. De vertrekken kregen koninklijke allure door het gebruik van luxe materialen als zijde, brons en marmer.

De aanpassingen kostten een flinke duit, blijkt uit bewaarde rekeningen die op de tentoonstelling zijn te zien. De hele inrichting kostte 1.040.342 gulden, een enorm vermogen in die tijd.

Ook hield de Franse koning er in het paleis een uitbundig hofleven op na, met grootse feesten, concerten en uitgebreide diners voor de Hollandse elite. Het wijnverbruik werd netjes in boeken bijgehouden, wordt op de expositie getoond.

Uiterlijk voegde Lodewijk alleen een balkon toe, zodat de koning zich aan het volk kon tonen en zich kon laten toezwaaien.

De tentoonstelling gaat ook in op de hervormingen die de koning invoerde. In tien filmpjes vertellen deskundigen wat Lodewijk bereikte op de gebieden kunst en cultuur, waterschappen, volksgezondheid en rechtspraak. Hij pakte praktische zaken aan, zoals de invoering van uniforme maten, gewichten en munten. De expositie toont ook het document uit 1808 waarmee Lodewijk het Koninklijk Museum oprichtte, de voorloper van het huidige Rijksmuseum.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden