Plus

Tentoonstelling in Foam over dragqueens en hun alter ego

Fotograaf Leon Hendrickx (40) fotografeerde dragqueens als zichzelf en als hun extravagante alter ego. Het resultaat is als tentoonstelling Kings & Queens te zien in Foam Café en Kyas Art Salon vanaf 27 juli, voorafgaand aan de Gay Pride.

Jochen & Joey Love, 2017 Beeld Leon Hendrickx
Jochen & Joey Love, 2017Beeld Leon Hendrickx

Het zijn liefdevolle portretten: mannen, vaak kwetsbaar ogend, staan naast de imponerende, zelfverzekerde dragversie van zichzelf.

Al langer speelde Hendrickx met het idee om dezelfde persoon meerdere keren in één foto te laten terugkomen. Hij raakte erover in gesprek met zijn goede vriend Micha Schneijderberg, alias Snorella WC.

Ontroerd
Bij wijze van experiment besloot Hendrickx de man Micha samen met dragqueen Snorella vast te leggen. "Ik maakte de foto's en zette het beeld in de studio schetsmatig in elkaar," zegt Hendrickx. "Toen Micha het zag, was hij ontroerd, tot tranen toe. Dat was het moment waarop ik dacht: dit is iets heel bijzonders."

Hendrickx besloot, samen met Schneijderberg en vriend Bram Boem, het grootschalig aan te pakken. Hij maakte meer portretten van mannen met hun alter ego. Hoe hij het precies doet, wil hij niet vertellen: het gaat om de uiting, het eindbeeld wekt de magie op.

"Dragqueens vervolmaken zich, ze maken een completer beeld van zichzelf," zegt Hendrickx. "Het is fantastisch dat ze zich zo durven te uiten: ze hebben iets extra's. Als je je, eigenlijk schaamteloos, kan tonen aan een wereld die daar soms negatief over denkt, moet je een heel nieuwe staat van vrijheid hebben bereikt."

Meer begrip
Dat veel mensen nog moeite hebben met dragqueens, is iets wat Hendrickx gedurende het proces steeds meer besefte. "Gender is een bedacht concept, er valt zo veel meer tussen man en vrouw. Door het project ben ik daar over gaan nadenken. Ik heb meer begrip gekregen voor iedereen die zich anders voelt of gedraagt."

Het idee gaat verder dan Amsterdam, Nederland of Europa: Hendrickx wil zijn project internationaal voortzetten. Hij is nog niet klaar met zijn werk.

"We zijn in Madrid geweest en in Berlijn en ik heb een Duitse jongen gefotografeerd. Nu zijn we in contact met een partij uit Zuid-Afrika." Het is de bedoeling een boek te maken van de serie.

Spijker op zijn kop
Internationaal zijn de verschillen niet zo groot. De fotoserie ziet hij dan ook als statement voor de mensheid. De modellen staan allemaal tegen een grijze achtergrond om de eenheid en de overeenkomsten te benadrukken. Zo zie je haast niet meer wie de Spanjaard is, wie de Engelsman, wie de Amsterdammer.

En wie is de dragqueen? Ook dat staat niet vast, zegt Hendrickx: "Ik vroeg een Engelse jongen om mee te doen aan mijn project, maar die twijfelde of hij wel geschikt was. Hij voelde zich niet zo girly, maar meer een alien out of space."

"Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop: het gaat uiteindelijk helemaal niet om mannen die vrouwen worden. Het gaat om de vrije expressie van je identiteit, op wat voor manier dan ook."

Kings & Queens is van 27/7 t/m 6/8 te zien in Foam Café en Kyas Art Salon.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden