Tentoonstelling door Van der Laan in Amsterdam Museum

Tot vlak voor zijn overlijden werkte Eberhard van der Laan aan een tentoonstelling over zijn geliefde stad. Die tentoonstelling is van zondag 17 juni tot en met 4 november te zien in het Amsterdam Museum.

Het Parool
Artist impression van De Mooiste Stad Beeld Kossmanndejong
Artist impression van De Mooiste StadBeeld Kossmanndejong

Speciaal voor deze expositie heeft het museum de Amsterdam Galerij - de gratis toegankelijke museumstraat van het museum - beschikbaar gesteld.

Van der Laan selecteerde ruim 80 foto's en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief.

Met de selectie wilde Van der Laan duidelijk maken hoe Amsterdammers in het verleden omgingen met de groeipijnen en economische bloei van de stad.

Overlast
Zo zijn er in de tentoonstelling schilderijen en prenten te zien die iets vertellen over de groei van de stad in de Gouden Eeuw, maar ook foto's die tonen dat toerisme een eeuw geleden ook al zorgde voor overlast.

Van der Laan hoopte hiermee een aanzet te geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad.

"Wij hebben met z'n allen een enorm probleem: dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen'', zei Van der Laan, die in oktober op 62-jarige leeftijd overleed aan longkanker.

"Steeds meer mensen willen in Amsterdam wonen en werken en de afgelopen jaren is Amsterdam razendsnel gegroeid. Meer werk, meer bewoners, meer toeristen, meer nieuwbouw. Maar ook: meer drukte op straat, meer overlast en een oververhitte huizenmarkt.''

Activiteiten
In en rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er een samenwerkingsverband met het festival We Make the City, dat van 20 tot 24 juni plaatsvindt op meerdere locaties door heel Amsterdam met activiteiten rondom de toekomst van de stad.

De Mooiste Stad - Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan
Zondag 17 juni t/m zondag 4 november, 10.00 - 17.00 uur
Amsterdam Museum

Koppertjesmaandag, Adriaen van Nieulandt (1633) Beeld collectie Amsterdam Museum
Koppertjesmaandag, Adriaen van Nieulandt (1633)Beeld collectie Amsterdam Museum

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden