Tentamen UvA moet opnieuw na beveiligingsfout

Rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam moeten een tentamen overdoen na een ICT-fout.

Universiteit van Amsterdam Beeld ANP
Universiteit van AmsterdamBeeld ANP

Volgens een interne mail van de universiteit zou één van de 197 eerstejaarsstudenten het tentamen van tevoren hebben kunnen inzien door een beveiligingsfout bij de afdeling ICT.

Daarom moeten alle studenten het hertentamen van 6 april opnieuw doen. Volgens de examencommissie bestaat er een risico dat er foto's zijn gemaakt en verspreid.

Studenten maken zich zorgen over hun bindend studieadvies: eerstejaars moeten minimaal 45 van de 60 studiepunten halen om de opleiding te mogen voortzetten.

Woensdag kwam de mail over het hertentamen pas. Een 21-jarige studente: "Ineens is een tentamen van een maand geleden niet meer geldig. Iedereen is boos en verdrietig. Een medestudent wil zelfs overstappen naar de VU omdat ze de UvA niet meer vertrouwt."

Een maand eerder werd een tentamen uitgesteld omdat een server overbelast was. De studente: "Je laadt je op, hebt tentamenstress, en dan gaat het niet door. Heel vervelend."

Tentamentraining
De bijna tweehonderd eerstejaars die het hertentamen deden, moeten dat op 24 mei opnieuw maken, of ze het nou hebben gehaald of niet. De herkansing is bovendien vlak voor een andere tentamenweek, waardoor de druk extra wordt opgevoerd.

"Het vak waar het tentamen over ging, is al een tijdje geleden gegeven," zegt de studente. "Het zou goed zijn als de universiteit een tentamentraining voor ons zou organiseren of in elk geval een paar extra colleges."

De UvA zegt in een reactie dat het 'heel vervelend' is. Normaliter moeten ICT- medewerkers die tentamens online zetten eerst restricties invoeren, zodat duidelijk is wie het document wel of niet mag inzien. Dat is nu niet gebeurd, waardoor de toets zeven minuten te bekijken was door anderen.

Volgens het systeem is te zien dat slechts één student dat heeft gedaan, maar dat is genoeg om er niet meer zeker van te zijn dat er geen fraude is gepleegd.

Om studenten toch tegemoet te komen, liet de faculteit donderdagochtend weten het bindend studieadvies te verlagen met het aantal studiepunten dat is te behalen met dit tentamen. Studenten hoeven dus maar 36 in plaats van 45 punten te halen om door te mogen naar het tweede jaar.

De mail van de UvA Beeld Het Parool
De mail van de UvABeeld Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden