'Tennissers vinden moeilijk binnenbaan'

Deze winter een balletje slaan is voor veel tennisers niet mogelijk wegens een gebrek aan binnenbanen in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdamse sporters zullen komende winter grote moeite hebben een binnenbaan te vinden. Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste tennisclubs in de stad.

''De Amsterdamse tennissport zit enorm in de penarie,'' zegt Rob Spaan, oud-directeur van de roemruchte tennisvereniging Popeye Gold Star. ''Voor het komende winterseizoen is nergens meer een binnenbaan te krijgen.''

Vooral op de drukkere tijden, tussen vier uur 's middags en tien uur
's avonds, zijn bijna alle banen al gereserveerd de komende winter. ''De kans op een baan? Die is nul procent,'' zegt een medewerker van tennisvereniging Buitenveldert. ''Alleen in de kerst-, herfst- of krokusvakantie is nog een plekje vrij.''

Het tekort aan binnenbanen is ontstaan doordat de laatste paar jaar veel banen zijn verdwenen. Zo heeft het sportcomplex Amstelborgh/Borchland twee jaar geleden de tennisactiviteiten gestaakt. Bij tennisclub Amstelpark in het Amsterdamse Bos zijn vijf binnenbanen opgeofferd voor de bouw van Wellnesscentrum Zuiver. En tennisclub Popeye Gold Star moest na ruim veertig jaar vertrekken van het complex in Buitenveldert langs de Ring A10.

De bouw van de geplande nieuwe accommodatie van Popeye in Riekerhaven in Slotervaart is bovendien hopeloos vertraagd door rechtszaken en bezwaarschriften. Tennisclub Amstelpark heeft de noodlijdende tennisclub inmiddels onderdak verleend, maar heeft niet genoeg binnenbanen om alle leraren en selectiespelers te kunnen laten trainen.

De tennisclubs beklagen zich bovendien over de gebrekkige medewerking van de gemeente om het tekort op te lossen. De vergunning voor een opblaashal, een tent die over vier buitenbanen heen kan worden gezet, laat bovendien erg lang op zich wachten.

Het winterseizoen begint op 1 oktober, maar vooralsnog zijn stadsdeel Zuideramstel en wethouder Gehrels van Sport er nog niet over uit of de tijdelijke hal er mag komen. Gehrels: ''We zijn heel hard bezig om een oplossing te zoeken voor het banentekort op het Amstelpark.''

Door de trage besluitvorming dreigt nu een leegloop bij de Amsterdamse tennisclubs. ''Onze leraren en leerlingen willen dolgraag bij ons blijven tennissen, maar dan moet er wel genoeg ruimte zijn. Zonder die opblaashal gaat dat niet lukken,'' zegt Hans Puijker van Amstelpark. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden