PlusAchtergrond

Tennisclub Sloterplas vreest voor voortbestaan door woningbouw

ATC heeft nu twaalf buiten­banen en drie binnenbanen. In het nieuwe plan wordt het aantal buiten­banen gehalveerd en komen er zeven ‘dure’ binnenbanen.Beeld Laura Van Der Bijl

Tennisclub Sloterplas vreest voor het voortbestaan: waar nu wordt gespeeld, moeten woningen komen. Met minder buitenbanen wordt de club gehalveerd en kan ze de landelijke topstatus afschrijven.

De banen liggen pal aan het spoor, maar als er een trein langsdendert, hoor je er bijna niets van. De hoge bomen en indrukwekkende bosschages vormen een natuurlijke grens tussen de tennisbanen en de omgeving. Als je bij ATC Sloterplas bent, ben je er echt uit.

Maar daarin dreigt verandering te komen: zoals op veel meer plekken in de stad staat ‘loze ruimte’ onder druk. Waar nu nog tennissers tegenover elkaar staan op het gravel, wordt in de nabije toekomst ook gewoond, is de bedoeling. ATC mag blijven, maar moet stevig inschikken, bleek deze zomer, toen de plannen bekend werden.

Volgens voorzitter George Haringhuizen voelen de leden van de club zich overvallen door de gemeente en de projectontwikkelaars. Aanvankelijk was er sprake van dat de club een nieuwe locatie zou krijgen, maar deze zomer bleek ineens dat de club op de oorspronkelijke plek blijft. “Ze bouwen alleen het hele park waarin wij zitten vol en laten ons straks op twee verdiepingen tennissen.”

Uit de tekeningen blijkt dat op de begane grond een aantal binnenbanen komt en daarbovenop een aantal buitenbanen. De tennisbanen worden omringd door hoogbouw met appartementen. ATC Sloterplas is een buurttennisvereniging met ruim 850 leden die 56 jaar bestaat. ATC heeft 44 competitieteams en speelt op het hoogste landelijke niveau van de KNLTB-competitie. De club heeft ook veel aandacht voor breedtesport. Het tennispark heeft twaalf buitenbanen die door ATC worden gehuurd en drie binnenbanen die in losse verhuur zijn.

Cash & play

In de nieuwe opzet zou het aantal buitenbanen worden gehalveerd en in plaats van drie binnenbanen komen er zeven binnenbanen. Dit alles zonder overleg met tennisvereniging Sloterplas, zegt Haringhuizen. “Die binnenbanen werken volgen een cash&playsysteem: die kan je alleen los huren, per uur, dat is veel te duur voor een tennisvereniging.”

Bovendien zijn binnenbanen ongeschikt voor competitiewedstrijden, zegt Haringhuizen. “Die worden alleen gespeeld op buitenbanen. De resterende buitenbanen zijn bovendien ongeschikt gesitueerd voor landelijke toernooien en de hoogste competitie. Onze landelijke top-status kan afgeschreven worden. De halvering van het aantal buitenbanen betekent een halvering van de competitieteams, van de lessen en van de vereniging als geheel.”

De overlast van geluid en de lichtmasten voor de bewoners die direct naast en schuin boven de banen wonen, worden bovendien ten onrechte weggewoven door de gemeente, zegt Haringhuizen. “Wij hebben nu de ruimte, maar onze ervaring is dat we heel zorgvuldig met buren moeten omgaan, om overlastklachten te voorkomen. Hoe denk je dat dat wordt als straks ­grote lampen de banen verlichten en er ook ’s avonds wordt gespeeld.”

De gemeente zegt het behoud van het tennispark van groot belang te vinden, maar benadrukt formeel geen partij te zijn, aldus een woordvoerder. “We hebben wel een aantal maatregelen genomen om het tennis te waarborgen. Zo wordt onder meer onderzocht of er alternatieve locaties zijn en is behoud van banen in de omgeving een voorwaarde voor de ontwikkeling van deze locatie.”

Het voortbestaan van de tennisclub is niet geborgd, zegt de woordvoerder. “Er is sprake van behoud van de tennisfunctie. De vereniging heeft ons duidelijk gemaakt dat zij mogelijk nadelige gevolgen kan ondervinden. We willen op korte termijn samen met alle partijen kijken of er mogelijkheden zijn om de huidige vereniging in te passen in de plannen.”

Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden