Tennet en ACM in de clinch over schade stroomstoring 2015

Tennet heeft tijdens de grootschalige stroomstoring in Diemen in maart 2015 niet aan zijn wettelijke verplichtingen voldaan.

Het verdeelstation van Tennet in Diemen dat op 27 maart 2015 uitviel.Beeld anp

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een door Tata Steel ingediende schadeclaim. De landelijke netbeheerder gaat tegen die conclusie in beroep. Een knetterende ruzie dreigt.

Volgens de wettelijke norm 'enkelvoudige sturingsreserve' mag een storing in een onderdeel van het stroomnet, bijvoorbeeld een circuit of een transformator, niet leiden tot een zogeheten transportonderbreking. Door de manier waarop Tennet zijn hoogspanningsstation in Diemen had ontworpen, gebeurde dat op 27 maart 2015 wel, zo stelt de ACM.

Onenigheid
Door een combinatie van falende techniek en een menselijke fout kwamen toen circa één miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland zonder stroom te zitten en raakten trein- en luchtvaartverkeer langdurig ontregeld. Die twee oorzaken werden aangewezen in een eerste onderzoek, waartoe Tennet zelf opdracht had gegeven aan een extern bureau.

Het onderzoek dat de ACM nu heeft afgerond, volgde op een geschil tussen Tata Steel en Tennet. Het staalbedrijf leed door de stroomuitval van 2015 naar schattingen van toen zo'n 14 miljoen euro schade. Met de informatie uit dit tweede onderzoek kunnen beide partijen hun geschil verder beslechten, schrijft de ACM. Tennet moet in elk geval het netwerk aanpassen, schrijft de toezichthouder.

De uitspraak opent de weg voor hoge schadeclaims van meer bedrijven die schade hebben geleden door stroomstoring. Zo moest Schiphol het vliegverkeer tijdelijk stil leggen en konden supermarkten diepvrieswaar weggooien. Tata Steel, het voormalige Hoogovens, is blij met de uitspraak. "Dit is een goede basis voor onze schadeclaim bij Tennet." Hoe hoog die nu wordt houdt het staalbedrijf nog even in het midden. "Maar het bedrag loopt in de miljoenen."

Duur
Tennet is op zijn beurt allerminst te spreken over de uitspraak. Volgens het bedrijf had de ACM eerder al geoordeeld dat Tennet aan de regels had voldaan. "Dat klopt," zegt een woordvoerder van de toezichthouder, "maar dat was op basis van het technisch onderzoek naar de oorzaak van de storing. Op verzoek van Tata Steel hebben we nu gekeken naar de wettelijke regels. En daar heeft Tennet zich niet aan gehouden. Onderhoud mag niet tot een storing leiden."

De maandag gepubliceerde conclusies hebben verstrekkende gevolgen, zegt de netbeheerder. Het besluit gaat de Nederlandse maatschappij tot 7 miljard euro kosten. De investeringen die gedaan zouden moeten worden om het stroomnetwerk te laten voldoen aan de door ACM gestelde eisen komen neer op ongeveer 920 euro per huishouden, aldus Tennet.

Dubbel werk
Ceo Mel Kroon: "De vraag die op tafel ligt, is of het verstandig is om ons te dwingen om strikt de letter van de wet te volgen waardoor wij en onze collega-netbeheerders zeer grote investeringen moeten doen die de betrouwbaarheid nauwelijks vergroten."

Volstrekte onzin, besluit de ACM-woordvoerder: "Met honderd miljoen euro kom je een heel eind. Bovendien zijn er EU-regels op til die dubbele uitvoering niet langer verplichten. Tennet is dan alleen verplicht te zorgen voor een goede stroomleverantie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden