Review

Tender son: The Frankenstein project **

null Beeld

Regie: Kornél Mundruczó
Met: Rudolf Frecska, Kornél Mundruczó

In de Hongaarse artfilm Tender son: The Frankenstein project verandert een tiener in een moordenaar. Het drama dat iets wil beweren over het ontstaan van monsterlijk gedrag, is kunstmatig en ongeloofwaardig.

Geïnspireerd op Shelley's Frankenstein voert Tender son: The Frankenstein project een zeventienjarige jongen op (Rudolf Frecska), die na jaren afwezigheid bij zijn moeder (Lili Monori) op de stoep staat. Ook is de knul op zoek naar zijn voor zijn geboorte verdwenen vader (Kornél Mundruczó, die de film ook schreef en regisseerde).

Een kind kwam de man niet goed uit, omdat hij carrière wilde maken als filmregisseur. Dat is goed gelukt, maar het verleden keert terug als zijn onbekende zoon bij een auditie van hem naar binnen loopt.

Tot zover is er niets mis met Tender son, dat lijkt aan te sturen op een psychologisch drama over een vader-zoonrelatie, maar de film loopt snel uit de rails. Dat de jongen in de auditie zijn tegenspeelster wurgt, is volkomen ongeloofwaardig. Sterker: het is ridicuul. De enige reden is dat Mundruczó de gruweldaad nodig heeft voor zijn theoretische betoog dat niemand als moordenaar wordt geboren.

Net als Frankenstein is de jongen een (door zijn ouders) gecreëerd monster. Misschien zijn zij met hun gebrek aan liefde zelfs wel grotere monsters dan hij. Er volgen meer moorden, waarna het geweten van de vader wakker wordt.

Tender son pretendeert veel, maar wie de lucht eruit laat, houdt een drama over waarin een jongen moordt uit gebrek aan ouderliefde. Dat is meer dan een beetje kort door de bocht. Bij de jongen zit zo'n grote steek los, dat er meer aan de hand is dan slordig ouderschap. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden