Ten slotte: Roy Avni 1968-2010

Roy Avni in 2005. Foto Jan van Breda Beeld
Roy Avni in 2005. Foto Jan van Breda

Feestboot Stubnitz in de problemen? Roy Avni trommelde mensen op en zorgde voor een benefietfeest. Aswolk waardoor dj's niet konden invliegen en toeristen niet uit: gestrande reizigers mochten bij zijn Electronation gratis naar binnen. Gehoorschade door clubben: de ver-Amsterdamste Israëliër Avni maakte zich er druk over en organiseerde middagen waar jonge dj's, muzikanten en feestgangers zich oordoppen aan konden laten meten. ''Altijd bevlogen, altijd begaan met anderen, altijd eindeloos veel energie,'' zegt dj Terry Toner, echte naam Hans-Jochem Dijk over zijn vriend en zakenpartner in feestorganisatie Electronation.

In de nacht van zondag 13 juni overleed Avni, 42 jaar oud, aan huidkanker. Op Facebook betreurden gisteren honderden mensen uit het Amsterdamse nachtleven het overlijden van de KinkFM-dj en de man die Electronation oprichtte en groot maakte.

In 1991 arriveerde Avni in Amsterdam. ''Eigenlijk zou hij maar twee dagen blijven, hij was op weg naar Londen,'' vertelt Dijk. ''Maar hij zei dat hij het voelde op het moment dat het vliegtuig landde: Amsterdam is waar ik ga blijven.'' Hij kreeg al snel een vriend met wie hij hier zijn bestaan opbouwde.

De eerste jaren werkte Avni als it'er bij een groot bedrijf, tot hij tien jaar geleden besloot zijn hart te volgen: muziek. ''Juist omdat hij wist wat er aan de andere kant was, het kantoor leven, was hij zo gedreven in het geven van feesten,'' zegt Dijk. In 2002 gaf hij zijn eerste Electronationfeest, in Akhnaton. ''Er waren alleen maar gays en gothics, en een student en dat was ik,'' zegt Dijk. Drie feesten later stond Dijk er te draaien.

Ze zouden nog honderden feesten samen geven. Electronation groeide uit tot een belangrijke naam in de dancescene. Met feesten door heel Nederland, door heel Europa zelfs, een eigen tent op Dance Valley en soms meerdere avonden per maand in Amsterdam, met de laatste jaren de Sugar Factory als thuishaven. ''Roy was zo'n goede programmeur, zo'n goede netwerker,'' zegt Myra Driessen van de Sugar Factory. ''Hij lukte hem altijd goede namen voor weinig hierheen te halen.''

In de club tegenover de Melkweg organiseerde Avni ook andere feesten dan Electronation. ''Hij had een heel eigen, specifieke smaak, van elektronische bands uit de jaren tachtig tot de meest geavanceerde technoproducers van nu.''

Op KinkFM had hij sinds 2003 een eigen programma, op zaterdagavond. ''Hij raakte snel bevriend met Arjen Grolleman, die ons eerder dit jaar is ontvallen,'' zegt station manager Jantien van Tol. ''Allebei mensen met enorme levenslust. Roy zei altijd: 'I just want to party and work'. Maar dat was voor hem toch ongeveer hetzelfde.''

Avni sliep bijna nooit, zegt Van Tol. Als hij op één nacht meerdere feesten gaf, dan ging hij op de motor van stad naar stad. En 's ochtends vroeg weer trainen. ''Zes dagen in de week, om zeven uur 's ochtends, Roy ging altijd naar de sportschool,'' zegt Dijk.

Al zes jaar was Avni ziek, maar bijna niemand wist het. Dijk: ''Roy haatte drama. Het laatste wat hij wilde, was dat mensen hem aanspraken op zijn ziekte. Hij was natuurlijk die grote, sterke gast die altijd als laatste thuiskwam en als eerste weer in de sportschool stond.'' Zo lang mogelijk bleef hij doortrainen. ''Toen hij dat niet meer kon zei hij dat het dan voor hem niet meer hoefde. Het was gekscherend, maar er zat wel een kern van waarheid in.''

Familie van Avni is uit Israël overgevlogen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Roy Avni in Amsterdam begraven. (LIEDEWIJ LOORBACH)

Foto Jan van Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden