Update

'Ten minste één dode bij vierde explosie Caïro'

In de Egyptische hoofdstad Caïro heeft zojuist een vierde explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn één dode en zeven gewonden gevallen, zo meldt de Egyptische staatstelevisie. Vanochtend werd Caïro ook al opgeschrikt door een reeks aanslagen. In de middag braken er op verschillende plekken in het land dodelijke gevechten uit.

Redactie
Egyptenaren voeren een man af die gewond is geraakt bij gevechten met veiligheidstroepen in het centrum van Caïro. Beeld ap
Egyptenaren voeren een man af die gewond is geraakt bij gevechten met veiligheidstroepen in het centrum van Caïro.Beeld ap

De vierde explosie heeft plaatsgevonden in de Haramstraat, dichtbij een bioscoop in het Gizeh district van Caïro, waar zich de beroemde piramides bevinden.

In deze regio braken eerder vandaag hevige gevechten uit tussen islamisten en de oproerpolitie. Ongeveer 2000 Morsi-aanhangers waren daarbij op de been. Sommigen staken autobanden in brand en gooiden brandbommen naar de oproerpolitie. Die reageerde met de inzet van traangas.

Protestmarsen
Niet alleen in Gizeh, maar op verschillende plaatsen in Egypte - zoals Talbia, Nasr City, Imbaba (wijken in Caïro), Beni Suef, Fayoum, Suez en Alexandrië - werd geprotesteerd. Met name aanhangers van de verboden Moslimbroederschap kwamen daarop af. Bij onlusten in het district Damietta kwam één persoon, een student, om het leven, meldde Al Ahram.

Volgens de Egyptische televisie vielen er bij gevechten tussen de politie en demonstranten twee doden in Beni Suef - dat ten zuiden van Caïro ligt. Ook zouden er, volgens bronnen op Twitter, drie doden te betreuren zijn in de wijk Imbaba. Er zouden tevens vele gewonden zijn gevallen, al is nog niet duidelijk hoeveel dat er precies zijn.

Voor morgen, tijdens de derde verjaardag van de revolutie, is er opgeroepen tot massaprotesten.

Serie aanslagen
Bij de serie aanslagen van vanochtend vonden zeker vier mensen de dood en raakten vijftig mensen gewond. Een door terreurnetwerk al-Qaeda geïnspireerde groep strijders uit de Sinaï, Ansar Beit al-Maqdis, heeft de aanslag op het politiehoofdkantoor opgeëist. Deze groep claimde eerder een aanslag in december op een gebouw van de veiligheidsdiensten in de noordelijke stad Mansoura. Toen vielen er 16 doden en ruim honderd gewonden.

De autoriteiten gaven destijds echter de Moslimbroederschap de schuld, en bestempelden de islamitische beweging kort daarop tot terroristische organisatie. De Moslimbroeders ontkenden betrokkenheid. Ook vandaag veroordeelde de Moslimbroederschap de aanslag en noemde die 'een laffe daad'.

De minister van Binnenlandse Zaken kondigde aan strengere veiligheidsmaatregelen te nemen bij pleinen in de stad waar inwoners morgen naar verwachting de revolutie herdenken.

Eerder deze week schreef Amnesty in een rapport dat wijdverbreide onderdrukking in Egypte aan de orde van de dag is. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn sinds begin juli naar schatting 1400 mensen omgekomen bij het geweld, de meesten door ingrijpen van veiligheidstroepen. Het leger zette op 3 juli de gekozen, maar omstreden president Mohamed Morsi af.

ABC News zendt een livestream uit over de situatie in Caïro.

Aanhangers van de Moslimbroederschap schreeuwen leuzen tijdens een protestmars in Caïro. Beeld afp
Aanhangers van de Moslimbroederschap schreeuwen leuzen tijdens een protestmars in Caïro.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden