'Temperatuur in Amsterdam kan oplopen tot 37 graden'

Na een periode van extreme droogte volgt nu ook een hittegolf. De stad begint te lijden onder de warmte. Bruggen openen niet, zwemwater is onveilig, sloten drogen op. De temperatuur kan oplopen tot 37 graden.

Josien Wolthuizen
Mensen zochten om tien uur dinsdagochtend al verkoeling in het Vondelpark Beeld Marc Driessen
Mensen zochten om tien uur dinsdagochtend al verkoeling in het VondelparkBeeld Marc Driessen

De komende dagen zijn extreem hoge temperaturen voorspeld. Volgens meteoroloog en onderzoeker van de universiteit van Wageningen Bert Heusinkveld moeten we in Amsterdam zelfs rekening houden met nog veel hogere temperaturen.

"Temperatuurmetingen worden gedaan in een station dat in een buitengebied ligt. Steden hebben een ander klimaat. Er staat weinig wind en stenen absorberen hitte."

Vrijdag wordt het volgens officiële voorspellingen 33 graden in Amsterdam, maar volgens Heusinkveld kunnen we daar gerust 4 graden bij optellen. Bijkomend probleem: in de stad gaat afkoelen in de nacht traag door gebrek aan groen.

Gesloten bruggen
De aanhoudende hitte zorgt voor veel problemen. De scheepvaart kan vanaf dinsdag niet meer over de Oostroute varen. Het metaal van bruggen is zodanig uitgezet dat die niet meer open kunnen. Het koelen van de bruggen met water uit de grachten biedt geen soelaas meer.

Het gaat om 12 gesloten bruggen: de Berlagebrug, Hogesluis, Torontobrug, Nieuwe Amstelbrug, Magere Brug, Walter Süskindbrug, Vaz Diasbrug, Hortusbrug, Scharrebiersluisbrug, Kortjewantsbrug, Langedoksbrug en de Oosterdoksbrug.

Schepen kunnen vooralsnog wel via de Westroute over de Kostverlorenvaart naar het IJ, maar een woordvoerder van de gemeente sluit niet uit dat ook die route wordt afgesloten.

Blauwalg
Wie een verkoelende duik wil nemen, doet er verstandig aan goed te checken of het zwemwater wel veilig is. De provincie Noord-Holland waarschuwt recreanten voor blauwalg in de Sloterplas, de Nieuwe Meer en Het Twiske. Zwemmen wordt daar sterk afgeraden. Mensen kunnen ziek worden en voor dieren kan het zelfs dodelijk zijn.

Waternet laat weten dat ook bij IJburg rekening moet worden gehouden met blauwalg. "Het is geen officieel zwemwater, dus er worden geen metingen gedaan, maar we zien wel een stijging in het aantal meldingen."

Stadion
In de Watergraafsmeer is voor het eerst in acht jaar water van buiten de diepe polders nodig om de sloten op peil te houden. Zes miljoen liter water per dag wordt erin gepompt.

Tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Sturm Graz in de Johan Cruijff Arena woensdag is het warmteprotocol van kracht, meldt een woordvoerder van de club. Door de hoge temperaturen kan het in het stadion flink opwarmen.

De buitendeuren en de vier hoeken van het stadion blijven daarom geopend voor extra ventilatie. Bezoekers mogen bij hoge uitzondering flesjes water en sap (zonder dop) mee naar binnen nemen.

Volg alles over de hitte en de gevolgen voor de stad in ons blog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden