Teleurstelling bij deelnemers Amsterdam City Swim groot

De zevende editie van de Amsterdam City Swim, die zondag zou worden gehouden, is vanwege slechte waterkwaliteit afgelast. De teleurstelling bij de deelnemers is groot. 'Ik weet niet of er nog een keer in zit.'

Patrick Meershoek
De Amsterdam City Swim in 2017 Beeld ANP
De Amsterdam City Swim in 2017Beeld ANP

Hij is toch naar Amsterdam gekomen. Zaterdagavond kreeg Robert Paul Wielinga thuis in Gorssel een telefoontje dat de Amsterdam City Swim was afgeblazen.

De eerste gedachten van de ALS-patiënt gingen uit naar zijn team van zestig zwemmers die zich met hem hadden voorbereid op de twee kilometer lange zwemtocht."Er is zo veel tijd en energie in de voorbereidingen gaan zitten," zegt Wielinga op het marineterrein. "De teleurstelling was erg groot."

Meteen daarna vroeg hij zich af of er nog tijd is voor een herkansing. "Dat is het vervelende van deze ziekte: voor een ALS-patiënt is een jaar echt een lange tijd. De helft van de patiënten overlijdt binnen anderhalf jaar. Ik heb het geluk dat ik de achteruitgang met medicamenten enigszins heb kunnen vertragen. Maar het staat vast dat dat slechts tijdelijk is. Ik heb de City Swim twee keer gezwommen, maar ik weet niet of er nog een derde keer in zit."

Groot legioen
Wielinga is een van de acht patiënten die zich hadden ingeschreven voor de zwemtocht door de Amsterdamse grachten. Als onderdeel van een groot legioen van drieduizend zwemmers, onder wie zeshonderd kinderen, die al zwemmend om geld en aandacht vragen voor de strijd tegen de spierziekte.

"Het besluit om de tocht af te blazen roept veel emoties op," zegt bestuurslid Joost 't Hooft over de reactie. "Veel deelnemers leven er echt naar toe."

Maar het besluit was onvermijdelijk. De uitslag van de laatste metingen op zaterdagochtend wees uit dat het water in de grachten nog steeds te vies was om in te zwemmen.

De aangetroffen hoeveelheid e-coli, een bacterie die in menselijke en dierlijke ontlasting voorkomt, was ruim twee keer zo hoog als de norm voor veilig zwemwater. 't Hooft: "Het was gewoon niet verantwoord. Daar waren alle betrokken partijen het over eens."

Extreme weersomstandigheden
Dat het water in de grachten zo sterk vervuild is, hangt samen met de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden. De hete, droge zomer zorgde al voor blauwalg in de grachten, met de zware regenbuien van de afgelopen weken stroomde veel vuil het water in.

De grootste klap kwam met de enorme plensbui van woensdag. Het riool kon die hoeveelheid water niet aan en via de overstort stroomde rioolwater in de grachten.

't Hooft: "We hadden de hoop dat de waterkwaliteit de afgelopen dagen nog flink zou verbeteren, maar dat gebeurde niet. Het is echt een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden. Over twee weken is het water waarschijnlijk weer prima geschikt om in te zwemmen. Nu kon het even niet."

Er is ook geen reden om na te denken over een andere plaats van handeling, zegt de bestuurder. "De City Swim hoort in Amsterdam. We gaan meteen aan de slag met de voorbereidingen voor volgend jaar."

Tien miljoen
Voor de inzameling van geld voor het goede doel maakt het besluit weinig uit, zegt directeur Gorrit-Jan Blonk van de Stichting ALS. "Het zal misschien iets minder zijn dan in andere jaren, maar er wordt nog steeds een mooi bedrag ingezameld. In de afgelopen zes jaar is in Amsterdam meer dan tien miljoen euro bij elkaar gezwommen. Dat is een fantastisch resultaat. En op allerlei andere plekken in de wereld wordt tegenwoordig ook ingezameld voor de bestrijding van ALS."

Een beetje een pechjaar is het wel, vertelt Blonk, terwijl het marineterrein langzaam volstroomt met bezoekers. "Eind mei stonden we met een grote groep fietsers aan de voet van de Mont Ventoux voor de Tour du ALS. Die moest worden afgeblazen vanwege het noodweer in de bergen. En nu dit weer. In Frankrijk hebben we er met z'n allen maar een geweldig feest van gemaakt. Dat moeten we vandaag ook maar doen."

Lees ook: Amsterdam City Swim afgelast, deelnemers alsnog welkom

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden