Teleurgestelde betogers vernielen monument Tahrir

Vandalen hebben dinsdagochtend vroeg in Caïro de voet van een gedenkteken voor gedode demonstranten besmeurd en vernield. Zowel de afgezette president Mohammed Morsi als Egyptes nieuwe sterke man generaal Abdel-Fattah el-Sissi moest het ontgelden.

redactie
Een vrouw houdt een foto van generaal El-Sissi omhoog voor het vernielde monument op het Tahrirplein Beeld AP
Een vrouw houdt een foto van generaal El-Sissi omhoog voor het vernielde monument op het TahrirpleinBeeld AP

De daders, voor het merendeel twintigers, beukten met stenen op de sokkel op het Tahrirplein in en bekladden die met tegen Morsi en Sissi gerichte leuzen. De felrode sporen graffiti op de lichtgekleurde steen tonen de vurige littekens die de aanhoudende politieke onlusten van de afgelopen drie jaar in Egypte hebben achtergelaten.

Veel Egyptenaren uit de voorste gelederen van de geslaagde opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak voelen zich verraden door de regeringen die de macht van de verdreven Mubarak overnamen. Die hebben verzuimd Mubaraks trawanten te vervolgen en de bolwerken van het oude regime op te ruimen, klagen de teleurgestelde revolutionairen. Vooral het uitblijven van vergelding voor de dood van honderden anti-Mubarakbetogers zit hun hoog.

'Leger kaapt de opstand'
Het aangekondigde gedenkteken voor de sinds 2011 vermoorde demonstranten heeft deze verbitterde groep alleen maar verder in de gordijnen gejaagd. Zij zien het monument niet als een gedenksteen, maar als een deksteen. Het leger, dat president Morsi afgelopen zomer afzette en sindsdien de lakens uitdeelt, zou voortaan ook over de nagedachtenis van de gevallen betogers het laatste woord willen.

Zelfs het Tahrirplein, het hart van de opstand en de huiskamer van de demonstranten, is volgens de revolutionairen niet langer van hen. De eerste steen van het monument werd maandag gelegd zonder de strijdmakkers van de gevallen demonstranten. Premier Hazem el-Biblawi was tijdens de plechtigheid omringd door veiligheidstroepen, die het plein hadden ontruimd en afgegrendeld.

Protesten
De revolutionairen herdenken dinsdag de demonstranten die twee jaar geleden omkwamen bij een bijzonder bloedige veldslag met militairen rond het Tahrirplein. Het leger, dat na de val van Mubarak de macht had overgenomen, trad toen uiterst gewelddadig op tegen antiregeringsbetogers. Volgens de revolutionairen, die voor dinsdag protestmanifestaties hebben aangekondigd, is de ijzeren vuist van het leger sinds de machtsgreep van legerleider Sissi in juli weer helemaal terug.

'We willen niet door soldaten worden geregeerd, noch door een Moslimbroederschap die religie opdringt', scandeerden de activisten rond het vernielde monument op het Tahrirplein. 'Ik wil je wat in je oor fluisteren, El-Sissi: geloof maar niet dat je ooit mijn president zult worden.'

Opperbevelhebber en Egyptes feitelijke machthebber El-Sissi houdt de mogelijkheid open dat hij volgend jaar meedoet met de presidentsverkiezingen.

Jonge Egyptenaren schreeuwen anti-politie leuzen nabij het Tahrirplein Beeld ap
Jonge Egyptenaren schreeuwen anti-politie leuzen nabij het TahrirpleinBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden