Telefonische hulplijn voor advocaten met problemen

Advocaten krijgen een telefonische hulpdienst voor persoonlijke, werkgerelateerde problemen. Een team vertrouwenspersonen is anoniem te bellen voor klachten rond stress, burn-out, verslaving en dementie.

Luchtfoto van de Zuidas in Amsterdam. Beeld anp
Luchtfoto van de Zuidas in Amsterdam.Beeld anp

De Nederlandse Orde van Advocaten, de beroepsorganisatie van de advocatuur, heeft de hulplijn maandag gelanceerd. Of de lijn al is gebeld, is niet bekendgemaakt.

Het idee is overgewaaid uit Groot-Brittannië, waar de telefonische hulpdienst LawCare al een aantal jaar bestaat. Aanleiding daar was alcoholproblematiek onder juristen; inmiddels komen bij de dienst allerlei problemen aan bod.

Competitief
Er zijn geen specifieke cijfers over burn-out, stress en verslavingsproblemen onder advocaten in Nederland. Wel is er in 2016 een grondig Amerikaans onderzoek verschenen, in opdracht van de Amerikaanse advocatuur en de verslavingsinstelling Hazelden Betty Ford.

Uit dat onderzoek blijkt dat van de Amerikaanse advocaten 28 procent lijdt aan een vorm van depressie, en 1 op de 5 een probleemdrinker is. Vooral jonge advocaten zijn een risicogroep.

"Stress en burn-out zijn binnen de advocatuur, net als in andere beroepsgroepen, inmiddels redelijk bespreekbaar," zegt Barbara van der Rest van de Orde van Advocaten.

"Maar voor veel andere klachten geldt dat niet. Door de veeleisendheid van het werk en de competitie die er heerst, weten we dat het voor advocaten moeilijk is te praten over bijvoorbeeld beginnende dementie, als je het werk moeilijker aankunt. Ook verslaving is nog niet goed bespreekbaar."

Proef
Gesprekken zijn vertrouwelijk en worden niet geregistreerd. Wel worden metadata bijgehouden, zodat de Orde kan onderzoeken voor welke problemen het meest worden gebeld. Van der Rest: "Dan kan daar wellicht beleid voor worden ontwikkeld."

De vertrouwenspersonen zijn veertien vrijwilligers die zelf hun sporen hebben verdiend in de advocatuur. Ze zijn bereikbaar op werkdagen tussen 12.00 uur en 14.00 uur en tussen 19.00 uur en 21.00 uur, op telefoonnummer 085-0640182. De hulplijn is een proef tot januari 2020.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden