Tekort mondkapjes bij Acta: alleen nog spoedgevallen en lopende behandelingen

Het tekort aan mondkapjes is inmiddels zo groot dat het Acta (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) voorlopig een groot deel van de behandelingen schrapt. Alleen spoedgevallen en lopende behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon, worden voortgezet.

Beeld ANP

Kleine ingrepen en controles worden uitgesteld. Dat heeft niet alleen veel gevolgen voor de circa vierhonderd patiënten die er per dag komen, maar ook voor de achthonderd studenten van het Acta, waarvan ruim de helft patiënten ziet.

Tandartsen in opleiding moeten veel behandelen, maar nu nog maar een kwart van de ingrepen doorgaat, kost dat ‘handvaardigheidstraining’. Dat kan tot studievertraging leiden. “De patiënten die wél komen, zullen dus vooral door de bijna afgestudeerden worden behandeld. De studenten in de andere jaren kunnen we dan later, als er weer voldoende mondkapjes zijn, een inhaalslag laten maken,” zegt decaan Frank Abbas.

Het Acta probeert al een maand lang extra mondkapjes bij te bestellen. “Van onze vaste leverancier kregen we vanwege de tekorten nog maar een kwart geleverd.” Het Acta ging op zoek naar alternatieven, maar vond die mondjesmaat. Inmiddels lijkt de bron helemaal opgedroogd. “In China is de productie opgevoerd, heb ik me laten vertellen, maar de vraag vanuit de burgers is zo groot, dat onduidelijk is wanneer we weer nieuwe exemplaren krijgen.”

Spoedeisende hulp

Nu liggen er bij de ACTA nog 20.000 mondkapjes, genoeg voor een kleine maand op volle kracht draaien. “Maar omdat we de spoedeisende hulp zo lang mogelijk willen kunnen aanbieden, hebben we voor deze noodgreep gekozen.”

Abbas benadrukt dat de mondkapjes voor burgers niet helpen tegen het coronavirus. “Mensen denken dat ze veilig zijn, maar het helpt niet.” Ondertussen dreigt een tekort in de zorg. “Het kan toch niet zo zijn dat door de paniek die nu ontstaat er extra slachtoffers vallen omdat de zorgverleners hun werk niet kunnen doen.”

Tandartsen zijn verplicht om de mondkapjes te dragen. Enerzijds moeten die de patiënten beschermen tegen mogelijke bacteriën, anderzijds beschermt het de tandarts tegen opspattende bloed, speeksel en eventueel geïnfecteerd materiaal.

Virtuele technieken

Het Acta blijft ondertussen zoeken naar mondkapjes. “We krijgen ook kapjes aangeboden die bij lange na de normen niet halen. Daar beginnen we dus niet aan.” Studenten oefenen ondertussen met virtuele technieken, waarmee tandheelkundige ingrepen worden nagebootst.

Niet alleen de tandartsen maken zich zorgen. Eerder trokken ook de huisartsen aan de bel over de dreigende tekorten van beschermingsmaterialen. Er zijn naar verluidt ook ziekenhuizen waar de co-assistenten om kapjes te besparen niet meer meegaan in de operatiekamer.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt woensdag een bijeenkomst over onder meer de dreigende tekorten van mondkapjes en desinfecterende zeep. Volgens een woordvoerder van VWS zullen zorgverzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen, fabrikanten en andere betrokkenen bespreken hoe ze dreigende tekorten willen tegengaan. De minister wil ook onderzoeken of deze materialen via de Europese Unie kunnen worden aangeschaft.

Volg alle ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden