Tekort aan studentenkamers slinkt vlot

Het voormalig Acta gebouw op de Louwesweg in Amsterdam Nieuw-West wordt een broedplaats en studenten woonplek. © Marc Driessen Beeld
Het voormalig Acta gebouw op de Louwesweg in Amsterdam Nieuw-West wordt een broedplaats en studenten woonplek. © Marc Driessen

Ondanks de tegenvallende woningproductie is Amsterdam bezig het tekort aan studentenhuisvesting snel in te lopen, zegt het stadhuis.

Studenten lijken als enigen niet te lijden onder de crisis op de woningmarkt. Dit jaar zijn er in Amsterdam ruim vijftienhonderd studenteneenheden bijgekomen.

Voor volgend jaar is nu al zeker dat begonnen wordt met de bouw van meer dan duizend studentenwoningen, zegt wethouder Freek Ossel. "Langzaamaan zien we dat meer particuliere eigenaren interesse tonen en een markt zien in het huisvesten van studenten, in nieuwbouw of in leegstaande kantoren." Afgesproken is dat Amsterdam in de periode 2011-2014 negenduizend extra studentenwoningen krijgt.

Volgens de wethouder kunnen studenten een dynamische kracht voor een buurt zijn, maar hij denkt dat de transformatie van lege kantoorpanden naar studentenhuisvesting niet overal gemakkelijk tot stand kan komen. "Het kan alleen als eigenaren genoegen nemen met een klein rendement."

Ossel verwacht meer combinaties tussen studentenhuisvesting en andere functies in een pand tot stand komen, zoals een hotel of winkels. (Joost Zonneveld)

Lees meer in de PS Wonen van vrijdag: Student ideale bewoner van verweesd kantoorgebouw

Foto Marc Driessen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden