'Tekort aan nieuwe kantoren in de stad dreigt'

Er dreigt op de korte termijn een tekort te ontstaan aan nieuwe kantoren, vooral Amsterdam en de drie andere grote steden.

ANP/Het Parool
Op de Zuidas stonden niet eerder zo weinig kantoren leeg Beeld ANP
Op de Zuidas stonden niet eerder zo weinig kantoren leegBeeld ANP

Volgens makelaarsvereniging NVM sluit daarbij het huidige aanbod van kantoren onvoldoende aan op de vraag, blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport over de kantorenmarkt.

Enerzijds worden volgens de NVM bestaande kantoren via herbestemming of sloop aan de voorraad onttrokken. Anderzijds worden er nauwelijks nog nieuwe kantoren bijgebouwd.

Amsterdam
Volgens het rapport daalde alleen al in Amsterdam, de belangrijkste kantorenstad van Nederland, het aanbod van leegstaande kantoren in de eerste jaarhelft met 80.000 vierkante meter. Ook in Amstelveen werd een flink aantal meters uit de markt genomen.

Wel stond 15 procent van de kantoren in de stad leeg. Volgens het rapport lieten veel van deze kantoren echter kwalitatief gezien te wensen over.

Volgens de NVM blijft het verder terugdringen van leegstand van kantoren prioriteit houden. Wel noemt de makelaarsvereniging daarbij nieuwbouw onvermijdelijk. Zo moeten kantoren aan de veranderende vraag voldoen en is het zaak om het kantorenbestand te verduurzamen.

Zuidas
Vastgoedadviseur JJL meldde dinsdag al op basis van eigen onderzoek dan de leegstand van kantoren aan de Zuidas lager is dan ooit. In hét zakencentrum van Nederland stond in de eerste helft van dit jaar 4,4 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg.

De daling van de leegstand in het gebied rondom treinstation Amsterdam Zuid komt door de aantrekkende vraag en het beperkte aanbod van nieuwbouw.

Andere steden
Ook in Den Haag, qua kantoren de tweede stad van Nederland, nam de leegstand in de eerste maanden van het jaar sterk af. Maar ook in de hofstad waren vraag en aanbod onvoldoende op elkaar afgestemd.

En ook in Rotterdam en Utrecht was er volgens de NVM sprake van een mismatch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden