Tekort aan invallers: 1 op de 10 scholieren naar huis gestuurd

Basisscholen hebben vorig jaar 1 op de 10 kinderen naar huis gestuurd, omdat er geen vervanger was. Terwijl 80 procent van de ouders vindt dat hun kind in schooltijd altijd op school terecht moet kunnen.

'Continuïteit is het belangrijkste voor de kinderen' Beeld anp

Twee derde van de ouders vindt dat kinderen nooit naar huis mogen worden gestuurd omdat er geen leraar is.

Door het groeiende lerarentekort in het primair onderwijs en de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) hebben basisscholen echter steeds meer moeite genoeg én goede vervangers te vinden.

Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van het Vervangingsfonds, waaraan schoolbesturen premie betalen voor een vergoeding van de vervangingskosten bij ziekte van leraren. Ruim 1.000 ouders vulden een vragenlijst in over het schooljaar 2016-17.

Wisselende leraren
Driekwart van de leerlingen heeft vorig schooljaar een invaller gehad. Vaak hebben kinderen te maken met wisselende leraren.

Ouders vinden het vervelend als hun kind een vreemd gezicht tegenover zich krijgt en de structuur in de klas wordt doorbroken. Invallers geven vaak anders les en kennen niet alle lesmethoden even goed.

Toch is het gros van de ouders blij als er tenminste iets voor de kinderen wordt geregeld.

Voor 1 op de 10 kinderen lukte dat niet het hele schooljaar. Zij zijn een of meerdere dagen naar huis gestuurd. "Dat vinden we alarmerend," reageert Wim Hooijmans, woordvoerder van het Vervangingsfonds.

Ook ouderorganisatie Ouders & Onderwijs vindt dat onwenselijk. "Naar huis sturen is helemaal een heftig middel. Wat moet je dan met je kind? Scholen denken soms te weinig na over een plan B", constateert adviseur Dorine Wiersma.

Calamiteiten
Ouders hebben er echt wel begrip voor als een school geen uitweg ziet, bijvoorbeeld bij waterschade in het gebouw of als alle leerkrachten buikgriep hebben, merkt ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.

"Dat zijn calamiteiten. Maar ze vragen zich soms wel af of de school genoeg moeite heeft gedaan", aldus Wiersma. Soms moeten oudere leerlingen helpen in een kleuterklas of krijgen kinderen allemaal verschillende vervangers. Dat vinden ouders minder geslaagd. Wiersma: "Dan zijn ze het niet eens met de oplossing."

In het onderzoek geven ouders aan de kwaliteit van de leraren belangrijk te vinden. 80 procent verwacht dat de school tijdens alle lesuren voorziet in een gekwalificeerde leerkracht.

Begrijpelijk, vindt het Vervangingsfonds. Hooijmans: "Afgelopen schooljaar stonden 24.401 invallers voor de klas. Dat zijn er gemiddeld 313 per dag, voor een duur van gemiddeld 4,5 dag. Vervangers zijn de smeerolie in het basisonderwijs."

Onrustig
Invaller Tanja Suijker merkt hoe hoog de nood is. Als ze wil, kan ze wel vijf volle dagen voor de klas staan. "Vorig schooljaar had ik al een langdurige klus, maar toch stonden twee andere scholen aan me te trekken. Of ik niet alsjeblieft bij hen wilde komen werken," vertelt ze.

Zelf heeft ze nooit een vaste klas gehad. Al ruim 11 jaar vervangt ze collega's die door ziekte of andere verplichtingen hun groep niet kunnen draaien.

"Ik merk dat kinderen even onrustig zijn als hun eigen juf of meester er niet is. Maar ik krijg ze gelukkig altijd snel aan het werk. Dat vind ik juist mooi om te doen, ook al is het voor een dag. Dan kan de vaste juf of meester de volgende dag gewoon verder met het programma."

Maar ze ziet ook wel anders om zich heen gebeuren. Dat hele groepen ontregeld raken, doordat ze een week lang elke dag een ander gezicht voor hun neus hebben of doordat de invaller alles net iets anders doet.

"Het blijven kinderen en die gaan uitproberen. Ze zijn dan zo onrustig. Continuïteit is het belangrijkste voor de kinderen. Dat willen veel directeuren wel, maar de mogelijkheden zijn soms beperkt."

Vanaf de herfstvakantie hebben de invalleerkrachten de handen vol. Suijker: "Dan vallen leraren met bosjes om. De een na de ander wordt ziek of raakt overspannen en dan komen er meer langdurige klussen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden