Tekort aan geneesmiddelen verdubbeld in 2019

Het medicijntekort in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld, blijkt uit een inventarisatie van apothekersorganisatie KNMP.

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

Er is vooral een tekort aan crèmes voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en aan geneesmiddelen voor de behandeling van maagklachten.

In 2018 kampte Nederland nog met een tekort bij 769 geneesmiddelen, in 2019 is dit opgelopen tot 1492. Omdat de niet-toereikende middelen door grote groepen patiënten worden gebruikt, is de schaarste bij apotheken goed voelbaar. Daarbij maakt het tekort het leven voor patiënten soms een stuk minder dragelijk. Zo is er eveneens een tekort aan parkinson-medicijnen en de anticonceptiepil.

“Het zijn duidelijke cijfers,” stelt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP vast. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van.”

Volgens het KNMP heeft het tekort verschillende oorzaken. Zo zijn er onder meer problemen met de productie, distributie en de kwaliteit. Ook staat Nederland achter in de rij als de productie van geneesmiddelen in het buitenland weer op gang komt.

“Ons land is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied,” aldus de KNMP. De organisatie pleit er dan ook voor de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa, omdat Nederland nu erg afhankelijk is van de productie in onder meer India en China.

Ijzeren voorraad

Minister Bruins (volksgezondheid) kondigde in november vorig jaar een maatregel aan tegen het medicijntekort. Medicijnproducenten en -distributeurs moeten in totaal voor vijf maanden aan voorraden gaan aanhouden. Uit onderzoek is gebleken dat met deze zogenoemde ‘ijzeren voorraad’ ongeveer 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten overbrugd kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden