Tehuis Slotervaart dicht

Archieffoto van thuiszorg Cordaan in Amsterdam. © Beeld
Archieffoto van thuiszorg Cordaan in Amsterdam. ©

Verpleeghuis Slotervaart aan de Louwesweg, bij het Slotervaartziekenhuis, gaat dicht. Cordaan wil af van het gebouw, dat te duur en te oud blijkt te zijn voor renovatie.

De eerste tachtig bewoners zijn inmiddels verhuisd naar nieuwe, kleinschaliger woningen aan de Gerrie Knetemannlaan en op de Saskia van Uijlenburgkade. Het verpleeg?huis sluit over drie tot vijf jaar, als ook de overige 126 bewoners zijn overgebracht naar nu nog te bouwen woningen.

Slotervaart is het eerste verpleeg-huis van Cordaan dat wijkt voor de plannen van het bestuur de grote en soms verouderde verpleeghuizen af te stoten en de bewoners onder te brengen in kleinere huizen. Volgens het bestuur heeft renovatie van het pand, dat stamt uit het begin van de jaren tachtig, geen zin meer. ''Met een likje verf voldoe je lang niet meer aan de eisen van deze tijd,'' zegt een woordvoerder. ''Wij gebruiken het geld liever voor kleinschalig wonen, waar in de stad nu juist veel behoefte aan is.''

Verdronken
Vorig jaar verdronk een 77-jarige bewoner in nabijgelegen water. Begin dit jaar bleek uit rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de zorgverlening in onder meer verpleeghuis Slotervaart in het geding was. Zowel de zorgdossiers als de medicatieveiligheid moest op orde en er miste een plan voor valpreventie. Ook duurde het volgens de inspectie te lang voordat gebreken gerepareerd werden en zou het personeel meermaals kapotte spullen zelf vervangen hebben.

Afgelopen week bracht een IGZ-inspecteur nog een controlebezoek aan het verpleeghuis. ''Het woord is nu aan de inspecteur, wij zijn van mening dat het goed gaat.''

De inspectie miste in januari ook een duidelijk plan van het bestuur waarin de overgang van het verpleeghuis naar de nieuwe woningen schetst wordt. Daar wordt nu aan gewerkt, zegt de woordvoerder. Zo zullen de overgebleven bewoners vanaf volgend jaar ieder een eigen kamer krijgen of een kamer gaan delen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden