PlusColumn

Tegenwoordig is Amsterdam meer Marco Borsato

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Wat willen de Weespers?

Het antwoord op die vraag zal mogelijk donderdagavond komen, wanneer de gemeenteraad een besluit moet nemen over een ambtelijke of bestuurlijke fusie met een van de twee kandidaten: Amsterdam of Gooise Meren.

Een historisch besluit verdient een passend decor, moet de gemeenteraad hebben gedacht. Voor het eerst in de lange geschiedenis van de stad wordt morgenavond een raadsvergadering gehouden in de Grote Kerk. Daar zijn ook voldoende stoelen aanwezig, want de belangstelling voor het fusieproces is bijzonder groot.

Een meerderheid van de raad sprak eerder een voorkeur uit voor een samengaan met Amsterdam, maar het kan nog best een spannende vergadering worden. Voorstanders van een zelfstandig Weesp hopen een fusie nog te kunnen tegenhouden door middel van een referendum, en ook daar zal morgen over worden besloten.

Als de volksraadpleging doorgaat, zal de gemeenteraad morgen opnieuw een voorkeur uitspreken, maar nog geen formeel besluit nemen. Dat gebeurt als de uitslag van het referendum bekend is, overigens wel door de zittende raad, ook als dat na de raadsverkiezingen van maart moet gebeuren.

Wat de uitkomst uiteindelijk ook wordt: ook voor Amsterdam is nu al sprake van een uniek moment in de geschiedenis. Het is namelijk voor het eerst in een lange historie van landjepik door de hoofdstad met haar niet te stillen honger naar nieuwe grond dat een buurgemeente uit vrije wil aangeeft best bij de hoofdstad te willen horen.

Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp stemden in 1921 in met een fusie met Amsterdam, maar niet dan nadat vijf jaar eerder de watersnood grote delen van deze gemeenten blank had gezet.

Tot aan hun schouders in het koude water staand, keken de dorpelingen elkaar beteuterd aan en kwamen ze tot de slotsom dat een overname door de hoofdstad misschien nog niet zo'n gek idee was.

Alle andere nieuwe grond werd afgepakt. Amsterdam was in die dagen de Harvey Weinstein van de regionale grondpolitiek. Als een bestuurder van een buurgemeente een kop koffie ging drinken met een Amsterdamse collega, was hij na afloop steevast zijn onschuld kwijt, en minstens vijftien bunder boerenland.

Tegenwoordig is Amsterdam meer Marco Borsato, een zachtaardige partner die best seks wil, maar het ook prima vindt om samen liggend in het hoge gras de dierenverhalen van Toon Tellegen te lezen.

Als Weesp voor Amsterdam kiest, gaan de Weespers vermoedelijk mooie tijden tegemoet. De hoofdstad zal alles uit de kast halen om de twijfelaars en de tegenstanders duidelijk te maken dat het een verstandige keuze is geweest.

Want even verderop zullen ook Diemen en Ouder-Amstel zo langzamerhand moeten gaan nadenken over een sterke bestuurlijke partner voor de toekomst. Iemand nog een plakje ossenworst?

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden