Tegenvaller van honderden miljoenen voor Amsterdam

De gemeente Amsterdam krijgt hoogstwaarschijnlijk de komende vier jaar te maken met een forse tegenvaller van tussen de 150 en de 368 miljoen euro. Dat komt door dat de Rijksoverheid de middelen voor bijstandsuitkeringen anders wil verdelen.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dat blijkt uit een stuk van het huidige stadsbestuur in handen van Het Parool. Per jaar gaat het om een tekort van tussen de 37,5 en de 92 miljoen euro. In de laatste stukken over de begrotingsruimte van Amsterdam werd slechts rekening gehouden met een tekort van 5 mljoen euro per jaar.

De tegenvaller legt een bom onder de onderhandelingen tussen D66, GroenLinks en de VVD, die met zijn drieën het beschikbare geld voor hun plannen moeten verdelen. Eerder was wel bekend dat de verdeling van de middelen voor bijstandsuitkeringen een risico vormden, maar dat dit gepaard ging met deze enorme bedragen was nog niet duidelijk.

Deze onverwachte tegenvaller wordt veroorzaakt doordat de Rijksoverheid waarschijnlijk gaat kiezen voor een nieuwe systematiek voor de verdelingen van de middelen voor bijstandsuitkeringen. Onlangs is informeel gebleken dat het kabinet de voorkeur heeft voor een systematiek die voor Amsterdam uitermate ongunstig uitpakt. Een officieel besluit is er nog niet genomen. Of de tegenvaller uiteindelijk 150 miljoen euro of 368 miljoen euro wordt, hangt er vanaf of de Rijksoverheid de historische budgetten voor bijstandsuitkeringen meeweegt of niet.

Het CDA maakt zich bezorgd en gaat vragen stellen over de zaak. Medewerker Diederik Boomsma wijst de onderhandelaars, die in gesprek zijn over een nieuw stadsbestuur, erop dat ze deze tegenvaller moeten meenemen bij het bedenken van plannen. 'Dit is een behoorlijk bedrag. Het is de vraag of er nog wel genoeg geld is voor bijvoorbeeld het klimaatfonds van 72 miljoen, dat in het deelakkoord tussen GroenLinks en D66 stond. Ook van andere plannen vraag ik me af of er wel begrotingsruimte voor is.'

Wethouder Andrée van Es wijst er op dat het gaat om 'een tussenstand'. 'We zijn nog aan het onderhandelen met het kabinet. Amsterdam krijgt in het rekenmodel te maken met de grootste negatieve uitschieter. Aangezien de instroom in de bijstand in Amsterdam minder is gestegen dan gemiddeld, vindt Van Es dat vreemd. 'Daarom laten wij een expert hier nog naar kijken.' Van Es is ook aan het onderhandelen over het nieuwe stadsbestuur, maar wil niets zeggen over de impact van de dreigende tegenvaller op de onderhandelingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden