Tegenvaller: meer kwijt aan afdracht EU en ontwikkelingshulp

Het kabinet is volgend jaar enkele honderden miljoenen euro's extra kwijt aan de afdracht aan de Europese Unie en aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese rekenmethode waardoor de omvang van de Nederlandse economie een stuk groter is.

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem Beeld anp
Minister van Financiën, Jeroen DijsselbloemBeeld anp

Omdat de uitgaven voor de EU en Ontwikkelingssamenwerking een percentage van het bruto binnenlands product vormen, zullen de uitgaven in euro's flink stijgen. Dat bedrag kan in 2015 oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's, meldden bronnen rond het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de 'bevriende' oppositiepartijen vandaag aan het ANP.

Veel grotere correctie dan gedacht
Door de nieuwe rekenmethode van het Europees statistisch bureau Eurostat groeit het Nederlands bbp fors. In een eerste herziening van cijfers door het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam het bbp over 2010 al 45 miljard euro (7,6 procent) hoger uit. Dat was een veel grotere correctie dan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder verwachtte.

Op dit moment is nog niet precies bekend wat de rekenmethode voor dit en volgend jaar betekent, maar duidelijk is wel dat de afdracht aan de Europese Unie en de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking flink zullen stijgen. Onduidelijk is nog of de correctie op uitgaven ook met terugwerkende kracht moet worden toegepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden