Tegenvallende opkomst bij Pegida-speech Wilders

Wat de grootste demonstratie tot nu toe moest worden van anti-islambeweging Pegida, kwam vandaag niet boven de 10.000 deelnemers uit, terwijl PVV-leider Geert Wilders een van de sprekers was. De organisatie verwachtte 30.000 aanhangers in Dresden.

Geert Wilders tjidens de Pegida-speech van vandaag Beeld getty

Sommige Duitse media hadden het over nog minder deelnemers, 7000. De politie gaf geen schatting van het aantal demonstranten. Die zei wel dat er eerder op de middag ongeveer 3000 tegendemonstranten op de been waren. Een politiemacht van ruim 1500 agenten moest de twee groepen uit elkaar houden. Er stonden ook waterkanonnen klaar, maar die waren niet nodig. Er zijn twaalf mensen gearresteerd.

Pegida-leider Lutz Bachmann introduceerde de eregast Wilders. De media kregen er weer van langs van de leider, maar ook het toegestroomde publiek liet zijn ongenoegen blijken over de 'leugenmedia'. Wilders sprak de Pegida-aanhangers bijna een half uur toe. Het is onze plicht de vrijheid en democratie te beschermen, verklaarde hij. Wilders verwees daarbij naar de traditie van de filosofen Schiller, Kant en de Duitse verzetsstrijder Von Stauffenberg. 'Onze cultuur is de beste cultuur. Immigranten moeten onze waarden en normen aannemen en niet andersom', hield hij zijn toehoorders voor. Uit het publiek klonk geregeld de Pegida-leuze 'Wir sind das Volk'.

Geen moslimhater

Wilders verzekerde de toegestroomde aanhangers dat hij geen moslimhater is en dat Europa het gevaar van de islam onderschat. 'De meeste van onze politici, vertegenwoordigers van de media en de kerken sluiten hun ogen voor het gevaar van islamisering. Wij haten niemand, vechten voor onze vrijheid en hebben daarom een probleem met de islam. Maar we haten geen moslims.'

Terwijl het publiek scandeerde dat bondskanselier Angela Merkel weg moet, richtte de PVV-voorman zich tot haar. 'Mevrouw Merkel, de meerderheid van uw volk is van mening dat de islam niet in Duitsland hoort. Nederland en andere westerse naties zijn geen islamitische landen. Wij willen dat onze joods-christelijke cultuur de leidende cultuur blijft. We willen blijven wat we zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden