Tegenstanders Berlusconi kiezen kleur

Silvio Berlusconi. Foto AP Beeld
Silvio Berlusconi. Foto AP

Elke revolutie kiest haar kleur. De tegenstanders van Silvio Berlusconi gaan voor turkoois, de kleur van de sokken van de rechter die hem veroordeelde wegens omkoping.

Na zijn onschendbaarheid te zijn kwijtgeraakt door een uitspraak van het Constitutioneel Hof, heeft Berlusconi alles en iedereen de oorlog verklaard. De rechters van het hof, president Napolitano en natuurlijk magistraten; allen riskeren geconfronteerd te worden met pijnlijke feiten uit hun privéleven of verleden.

De oorlog wordt uitgevochten via de media; 'killeraggio', ofwel karaktermoord, heet het genre. Berlusconi's krant Il Giornale is al maanden bezig. Het woord homo was genoeg om de iets te kritische katholieke hoofdredacteur zijn baan te doen verliezen. Nu probeert één van de tv-zenders van de premier hetzelfde met een rechter Raimondo Mesiano.

Mesiano werd in het geniep gefilmd terwijl hij op zijn vrije zaterdagochtend 'rusteloos' in het park wandelt, sigaretten rookt en zich laat inzepen bij de kapper. Een vrouwelijke commentaarstem sprak hijgerig van extravagant gedrag. Maar het ergste waren de sokken. De camera zoemde in en ontdekte dat ze turkoois waren. Maller kan niet in modegevoelig Italië.

Mesiano is de rechter die onlangs in een civiele zaak Berlusconi's holding Fininvest opdroeg 750 miljoen euro te betalen aan de oude rivaal Carlo De Benedetti. Een schadeloosstelling voor het feit dat Fininvest in het verleden onrechtmatig, namelijk door omkoping van rechters, de uitgeverij Mondadori van De Benedetti had afgenomen.

Il Giornale zou al een dik dossier hebben klaarliggen over de magistraat en ook de minister van Justitie zou zijn inspecteurs op Mesiano willen loslaten. Het moet de televisieactie compenseren, want die blijkt als een boemerang te hebben gewerkt. De beelden hebben een storm van protest veroorzaakt. De Opperste Raad van de Magistratuur spreekt van maffiose intimidatietechnieken. De oppositie trekt uit solidariteit turkoois gekleurde sokken aan.

De verantwoordelijk hoofdredacteur heeft inmiddels moeten toegeven 'dat het geen meesterwerk was' en zijn excuses aangeboden aan de magistraat. Zijn redactie heeft zelfs een document aangenomen waarin wordt gesteld dat de journalisten geen politieke loopjongens willen zijn.

Iedereen, ook de hoofdredacteur en de minister van Justitie, blijft echter de grondgedachte trouw: als er bij Berlusconi ongestraft door het sleutelgat mag worden gekeken, dan mag dat ook bij anderen.

En dus gaat de 'killerraggio' gewoon door, deze week vooral met informatie uit schimmige archieven van de voormalige Sovjet-Unie. Het wachten zou zijn op een dossier dat de huidige president en voormalig voorman van de Italiaanse communistische partij Giorgio Napolitano in opspraak moet brengen.

Volgens Berlusconi is de oude Napolitano verantwoordelijk voor de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Hij is naar zijn mening niet objectief en eigenlijk nog steeds een communist.

Dinsdag is de premier voor een mysterieus privébezoek in allerijl naar zijn goede vriend Vladimir Poetin gevlogen. Volgens de mannen en vrouwen in turkoise sokken met maar één doel: nieuw archiefmateriaal vragen voor het aanpakken van zijn vijanden in Italië.

Berlusconi heeft zich intussen woede van veel Italiaanse vrouwen op de hals gehaald door een vrouwelijke lid van het parlement, Rosy Bindi, te schofferen. Nadat Bindy in een televisiedebat kritiek had uitgeoefend op Berlusconi, belde de premier naar de uitzending om te zeggen dat de 58-jarige Bindy, die het uiterlijk heeft van een goedmoedige grootmoeder, 'eerder mooi was dan intelligent'.

Bindy, lid van de oppositionele Democratische Partij, reageerde door te zeggen dat ze niet een vrouw was die 'beschikbaar' was voor de premier, verwijzend naar zijn geruchtmakende affaires met ingehuurde jonge dames.

Zoals gebruikelijk verdedigde Berlusconi zich door te zeggen dat zijn opmerking een grap was geweest, maar 97.000 vrouwen blijken daar anders over te denken: zij tekenden een petitie waarin de premier van seksisme wordt beschuldigd.

''Iemand moet Berlusconi vertellen dat hij geen George Clooney is,'' sneerde senator Patrizia Bugnano. (EELCO VAN DER LINDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden