Tegenstanders amnestiewet Suriname blijven actie voeren

Tegenstanders van de wet die amnestie geeft aan de daders van de decembermoorden in Suriname, blijven actie voeren tegen deze wet. Vandaag biedt het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname het parlement een petitie aan. Dat comité organiseerde begin april al een stille tocht tegen de amnestiewet.

Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP

In de petitie vraagt het comité het parlement de omstreden wet in te trekken, die het op 5 april aannam. Deze wet regelt dat de betrokkenen bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982 geen straf krijgen. Dat geldt ook voor de hoofdverdachte, de huidige president Desi Bouterse.

De tegenstanders zijn vooral bezorgd dat Suriname een rechteloos land wordt. De kans bestaat namelijk dat het lopende strafproces in de zaak van de decembermoorden wordt gestaakt door de aanname van de amnestiewet. Vrijdag beslist de krijgsraad daarover.

Ook een groep jonge Surinamers heeft van zich laten horen door in een brief aan tien ambassadeurs diplomatieke steun te vragen. Ze roepen de diplomaten op vrijdag aanwezig te zijn bij de zitting van het strafproces. 'Wij vragen u uw steun te betuigen door deze zeer belangrijke zitting bij te wonen om aan te geven dat de internationale gemeenschap de rechters steunt in de zware taak die zij dienen uit te voeren. Deze taak die luidt: democratie en recht in Suriname beschermen door de reeds gewijzigde amnestiewet te verwerpen', aldus de jongeren.

De Nederlandse ambassade in Suriname heeft in een antwoordbrief aangeven dat Nederland de afgelopen weken op verscheidene momenten duidelijk heeft gemaakt zich zorgen te maken over de gevolgen van de amnestiewet voor de rechtstaat in Suriname. Of de Nederlandse ambassade op het verzoek ingaat vrijdag bij de zitting aanwezig te zijn, is uit de brief niet op te maken. Wel krijgen de jonge briefschrijvers een compliment. 'Uw oprechtheid en betrokkenheid bij vraagstukken betreffende rechtstaat en democratie zijn een voorbeeld voor velen', eindigt de tijdelijk zaakgelastigde de brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden