Plus

Tegendraads Amsterdam Fringe Festival 'toegankelijker dan mensen vaak denken'

Morgen begint Amsterdam Fringe Festival, de eerste editie van artistiek leider Aukje Verhoog. 'Een beetje tegendraads, maar toegankelijker dan mensen vaak denken.'

Aukje Verhoog: 'Ga niet alleen dingen zien die je al kent, maar ook waarvan je niet goed weet wat te verwachten.'Beeld Carly Wollaert

Het Amsterdam Fringe Festival wordt vaak het anarchistische zusje van het gelijktijdig gehouden Nederlands Theater Festival genoemd. Waar het prestigieuze Theater Festival jaarlijks het beste van het voorgaande theater­seizoen presenteert, zit Fringe met onbekend nieuw werk vol dissonanten en negatieve uitschieters.

Maar daartussen ontwaart de gelukkige vinder ook de gedreven theatermaker van de toekomst, de onverwachte schoonheid en het spannende experiment.

Het festival, dat vanaf morgen zijn twaalfde editie beleeft, beleefde een roerige periode nadat oprichter en artistiek leider Anneke Jansen twee jaar geleden het veld had geruimd.

Ruim een jaar geleden werd een geschikte opvolger gevonden in de persoon van de Zuid-Afrikaanse theatermaker Rob Murray. De Immigratie- en Naturalisatiedienst verleende Murray echter geen werkvergunning, zodat de vorige editie zonder artistieke leiding moest worden opgezet.

In december vorig jaar werd de dertigjarige Aukje Verhoog aangesteld als het nieuwe hoofd van het festival. Ze begon ooit bij Fringe als vrijwilliger. Vorig jaar werd ze - toen duidelijk werd dat Murray zijn functie niet kon vervullen - op het laatste moment als programma-adviseur ingevlogen en was ze al deels verantwoordelijk voor de artistieke kwaliteit.

Verhoog: "Fringe is een fijne, open plek waar een gulheid heerst voor het experiment. Waar je als jonge maker, maar ook als avontuurlijke bezoeker, je plek kunt claimen en samen het experiment aangaat."

Theatrale nachtclub
Het is druk in en rondom De Brakke Grond, en niet alleen vanwege de Hudson's Bay die daar gisteren pal tegenover zijn deuren opende. Vanaf morgen fungeert het Vlaamse cultuurpodium ook als festivalhart van Fringe. Elf dagen lang vinden er reguliere voorstellingen, sneak previews, gratis acts en randprogrammering plaats.

De komende twee weken houdt muziektheatercollectief Club Gewalt er op donderdag, vrijdag en zaterdagavond bovendien een theatrale nachtclub in de vorm van een eclectische muziekperformance-clubavond.

Door de stad
Ook onder de artistieke koers van Verhoog verspreidt Fringe zich door de hele stad -die beweging heeft zich de afgelopen jaren al ingezet.

De acts zijn te zien op ruim dertig locaties; natuurlijk in de theaters, maar vooral daarbuiten. Verhoog wil met Fringe laten zien dat theater en dans veel toegankelijker zijn dan mensen vaak denken. "Het zijn voorstellingen waar ik al mijn vrienden mee naartoe kan nemen."

"Ik hou van de breedte van het theaterveld en die vind je hier ook heel erg terug," vertelt ze over deze editie. "Het gaat van een escape-roomdansvoorstelling tot fysiek theater op een rondvaartboot." Binnen de ruim zeventig acts ziet Verhoog wel een aantal opvallende overkoepelende thema's.

"Een terugkerend thema is dark minds: we hebben een voorstelling over Breivik, over de Duitse kannibaal die iemand op internet wilde vinden om op te eten en over pedofilie - allemaal duistere thema's. Ook gender bender, dus transgender en seksualiteit, is dit jaar weer een groot thema. De queer community is goed gerepresenteerd op het festival."

Roots is ook een terugkerende lijn, over afkomst en identiteit. "Theatermaker Dichi Wit maakte bijvoorbeeld een voorstelling over haar Surinaamse opa die in Halfweg terechtkwam, en hoe dat door zindert in haar eigen leven. Of de dansvoorstelling Treasures of mysteries waarbij Sheyda Darab haar Iraanse achtergrond combineert met hiphop."

Avontuur
'Fringe' betekent 'rafelrand', en in dat woord ligt het dna van het festival besloten. "Het openstaan voor wat je niet kent en het avontuur aangaan, dat is voor mij heel belangrijk. Ik hoop dat dat echt een term gaat worden: ik ga een avondje lekker fringen."

Dat houdt volgens Verhoog in dat je meerdere korte voorstellingen op een avond ziet, en niet alleen wat je al kent, maar ook dingen waarbij je niet zo goed weet wat je ervan kunt verwachten. "Dat is belangrijk, omdat dat een houding vergt waar we als kunstenveld veel aan hebben: dat het publiek op die manier openstaat, en samen met ons leert hoe verrijkend dat is."

Verwacht anarchie, benadrukt ze ten slotte. "Niet alleen omdat dit jaar het thema van de nachtclub 'punk' is, maar ook omdat Fringe zelf altijd net een beetje tegendraads is."

Het Amsterdam Fringe Festival begint donderdag 7 september en is elf dagen door de hele stad te zien.

Tips

Monster love town - Elfie Tromp
Met deze literaire reurshow debuteert schrijver Elfie Tromp
als theatermaker. Een duistere rit naar een stad waar alle gedumpten samen ophokken en waar misère hoogtij viert.

De gendermonologen - Macabre
Geheel conform de actuele tendens onderzoekt dit collectief de rekbaarheid van het
begrip gender. Deze voorstelling, die tot stand kwam op basis van interviews met mensen die zich identificeren met de term transgender, belooft een indringende
portretreeks te worden.

Don't worry Be Yoncé - Performance Kollektiv Pony Camp
Beyoncé is alles en heeft alles, dachten de makers van deze live
tutorial waarschijnlijk. Uitbundigheid gegarandeerd dus, in deze lecture performance die je altijd al had willen hebben. Omdat je het waard bent.

Breivik - Jelle van der Meulen
Dit wordt vermoedelijk een van de spannendste voorstellingen van het festival. Met 'silent theatre'-techniek en 3D-geluidseffecten wordt het publiek op indringende wijze deelgenoot van het gruwelijke scenario dat Breivik bedacht in de aanloop naar zijn aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden