Tegenbeweging Wilders

UPDATE: AMSTERDAM - Er is een tegenbeweging tegen Geert Wilders in oprichting. Dit heeft René Danen van 'Nederland bekent kleur' zondag gezegd.Het is de bedoeling dat het een breed platform wordt van kerken, vakbonden en migrantenorganisaties, aldus Danen. Het is nog te vroeg om te zeggen wie zich erbij aansluiten.

Het initiatief is een reactie op de oproep die voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra afgelopen vrijdag in Trouw deed om ''op te staan tegen de verWildering van de samenleving''.

In een ingezonden brief in die krant stelt Terpstra, een prominent CDA-lid, dat Wilders zijn positie als Kamerlid misbruikt om op te hitsen en roept hij op ''een duidelijk nee te laten horen tegen de kwade boodschap van Wilders''.

Terpstra juicht de plannen voor een tegenbeweging toe, liet hij zondag weten. Hij is na de publicatie van de brief ''overspoeld door reacties'' onder meer van organisaties als Islam en Burgerschap en VluchtelingenWerk. Zelf wilde hij geen voortrekkersrol spelen, maar Terpstra vindt wat Wilders doet ''zeer gevaarlijk''. Hij vindt het belangrijk dat ook de ''autochtone elite'' in beweging komt.

'Ronduit walgelijk'

Wilders noemt het initiatief van Terpstra ''ronduit walgelijk''. De PVV-politicus veroordeelt de buitenparlementaire tegenbeweging tegen zijn fractie, die stoelt op de democratische steun van ruim een half miljoen stemmers.

Daarnaast waarschuwt Wilders dat Terpstra mogelijk aanzet tot geweld tegen hem. De PVV-leider vindt dat Terpstra hem vereenzelvigt met een kwade boodschap. ''Onverantwoordelijk en gevaarlijk'', zo oordeelt Wilders.

Danen vindt dat een fase is aangebroken waarin iets moet gebeuren. Concrete plannen voor acties heeft hij nog niet. Maar het lijkt hem een ''logisch moment'' voor een demonstratie wanneer de film van Wilders over de islam uitkomt. Dat is ergens in januari. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden