Update

Teeven: voor mij nu geen rol in zaak Volkert van der G.

In de kwestie van de vrijlating van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is op dit moment geen rol weggelegd voor staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Dat zei de bewindsman vanavond zelf tijdens een debat in de Tweede Kamer over de zaak.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het proefverlof van Volkert van der G.Beeld anp

Bij het proefverlof had hij nog wel wat te zeggen, maar over de vervroegde invrijheidsstelling later dit jaar is het woord nu eerst aan het Openbaar Ministerie. De staatssecretaris moet 'op gepaste afstand blijven'. Het zou nu 'volstrekt prematuur' zijn. Als het OM daarna een 'voornemen' bekendmaakt over Volkert, dan is er 'nog mogelijk een rol' voor Teeven. Die kan dan nog de mogelijkheid van uitstel aankaarten. Er kan dan namelijk 'interpretatieruimte' zijn.

Teeven meldde dat hij het recente proefverlof niet voorafgaand aan de familie van Fortuyn heeft kunnen laten weten, maar de nabestaanden hoorden er wel eerder van dan de media.

Legitiem
Kees van der Staaij van de SGP noemde het debat over Volkert van der G. vanavond legitiem. 'Het is spitsroeden lopen: je moet de uitspraak van de rechter respecteren, maar ook recht doen aan de gevoelens in de samenleving en lering trekken uit het verleden.'

De PVV en de eenmansfractie van Louis Bontes wonden er geen doekjes om: Volkert moet de volle straf tot 2020 uitzitten. Maar andere partijen vroegen zich af of de Kamer hier wel een rol heeft. Magda Berndsen van D66, die zei dat de moord op Fortuyn ook iedereen op het Binnenhof 'tot op het bot' heeft geraakt, maande tot zelfbeheersing. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees erop dat de rechtstaat een 'overwinning' is op de natuurtoestand, waarin wraak zo belangrijk is. De PvdA en de SP vinden ook dat de Kamer er helemaal niet over gaat.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt stelde dat het de plicht is van rechters om te 'mishagen', om dingen te zeggen die veel mensen niet leuk vinden. 'Het is mijn plicht als volksvertegenwoordiger om dan vóór die rechter te gaan staan. Beschermen we hem niet dan vervallen we tot anarchie.'

Onderzoek
Dinsdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie nieuw onderzoek gaat doen naar de psychische toestand van de moordenaar, die in 2003 veroordeeld werd tot 18 jaar cel. Van der G. komt volgens de geldende regels over een paar maanden, na nog enkele proefverloven, vrij. Het onderzoek moet vermoedelijk antwoord geven op de vraag of Van der G. wel vervroegd kan worden vrijgelaten.

Dat het nieuws juist kwam op de dag van het Kamerdebat, is volgens staatssecretaris Fred Teeven overigens toeval. 'Ik heb me daar niet mee bemoeid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden