Teeven veroordeelt demonstranten Deurne: 'Komen op voor geweld'

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie verwerpt de demonstratie van jongeren tegen het juweliersechtpaar in Deurne. Hij vindt dat de demonstranten 'opkomen voor het gebruik van geweld', zei hij in het tv-programma Nieuwsuur. 'Als je geen geweld gebruikt, lok je ook geen geweld uit.'

redactie
Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven van JustitieBeeld ANP

Enkele tientallen mensen, vooral jongeren, betoogden zondagavond in Deurne tegen het juweliersechtpaar dat vermoedelijk uit zelfverdediging twee overvallers zou hebben doodgeschoten en tegen de aanpak door justitie. Zaterdag was er ook zo'n protest in Eindhoven.

Intussen geldt in Deurne een demonstratie- en samenscholingsverbod om te voorkomen dat de openbare orde en veiligheid in het geding komen. Burgemeester Hilko Mak vreesde ook tegendemonstraties en confrontaties.

Pistoolschoten
Het juweliersechtpaar werd na de schietpartij opgepakt en een dag later vrijgelaten. Vermoedelijk heeft de vrouw geschoten uit zelfverdediging, stelde het OM. Op basis van het eindproces-verbaal wordt een beslissing genomen over vervolging.

Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen had het stel naar alle waarschijnlijkheid een vuurwapen in bezit. Ze hadden daar geen vergunning voor. Of ze vervolgd worden voor verboden wapenbezit is ook nog niet besloten.

Uit onderzoek moet blijken wie allemaal hebben geschoten. Zeer waarschijnlijk had een van de overvallers een vuurwapen. Ook de andere overvaller had een wapen, maar geen vuurwapen. Wat voor wapen dan wel, wilde de hoofdofficier in het belang van het onderzoek niet zeggen. Volgens hem is zeker dat 'met veel agressie is geprobeerd het echtpaar te overvallen'.

Gisteravond zei Nieuwenhuizen in Nieuwsuur dat de politie op zoek is naar een mogelijke derde of vierde dader. Door het bekend worden van de Marokkaanse achtergrond van de eerste overleden overvaller ontstond zaterdag en zondag rumoer in Deurne en werd een demonstratieverbod uitgevaardigd.

Juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne Beeld ANP
Juwelier Goldies aan de Milhezerweg in DeurneBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden