Teeven: Snowden maakt geen enkele kans

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maakt geen enkele kans om in Nederland asiel te krijgen, onder meer omdat er geen sprake is van een acute noodsituatie. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie) dinsdag bij aankomst in de Tweede Kamer.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder op de dag bevestigde het ministerie van Teeven dat Snowden inderdaad een verzoek heeft ingediend om asiel te krijgen in Nederland. Dit is echter geen formeel verzoek, lichtte een woordvoerster toe. Sinds 2003 kan asiel niet meer via de post worden aangevraagd.

Snowden heeft asiel aangevraagd in talloze landen, waaronder ook Duitsland, Frankrijk, Cuba, Bolivia en Brazilië. De verzoeken voor asiel werden afgeleverd bij de betreffende ambassades in Moskou. Snowden zit nu in de transferzone op het vliegveld van Moskou, waar hij een week geleden vanuit Hongkong heen reisde.

In de Tweede Kamer werd gemengd gereageerd. Jeroen Recourt (PvdA) gaf aan dat de Tweede Kamer niet gaat over individuele asielverzoeken. Hij zei: 'De PvdA gaat ervan uit dat dit verzoek net als alle andere wordt getoetst aan het vluchtelingenverdrag en andere regels die gelden in Schengenlanden. We wachten het resultaat met belangstelling af.'

De VVD had nog niet gereageerd. Van oppositiepartijen SP en GroenLinks mag Snowden komen, PVV en D66 zien praktische belemmeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden