Teeven scherpt tbs-beleid aan

Fred Teeven wil het verlofbeleid van TBS'ers aangescherpt wordt. Foto ANP Beeld
Fred Teeven wil het verlofbeleid van TBS'ers aangescherpt wordt. Foto ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid wil het verlofbeleid voor tbs'ers aanscherpen. Wie zich bij verlof niet aan de afspraken houdt, kan tijdens zijn behandeling ten minste een jaar niet meer buiten de kliniek verblijven.

Vorig jaar keerden 22 tbs'ers na verlof niet op tijd terug, maar driekwart van hen mocht desondanks een volgende keer gewoon weer een uitstapje maken buiten de kliniek. Dit jaar hielden al 31 gevangenen tijdens hun behandeling niet op tijd terug. Een tbs'er stak in Uden tijdens begeleid verlof zelfs iemand neer. Teeven zegt dit soort incidenten onaanvaardbaar te vinden.

De staatssecretaris wil de aangescherpte maatregel al op 1 januari laten ingaan, conform het regeer?akkoord. ''Dit is een betrekkelijk eenvoudige maatregel. Het invoeren van minimumstraffen moet het wetgevingstraject in en dat kost zeker anderhalf jaar.''

Deze aanscherping heeft volgens het voormalige Kamerlid voor de VVD en de voormalige officier van justitie één simpel doel: maatschappelijk draagvlak houden voor de tbs-maatregel, die voorziet in de psychiatrische behandeling van daders met een geestelijke stoornis.

''We moeten de veiligheid van de samenleving borgen en voorkomen dat telkens incidenten de aandacht krijgen,'' aldus Teeven, die vrijdag een bezoek bracht aan de tbs-kliniek in Vught en zaterdag de open dag van de penitentiaire inrichting Ter Peel in Horst aan de Maas bezocht. ''Door een duidelijke sanctie op te leggen aan tbs'ers die zich onttrekken aan de verlofregels, hoop ik dat het aantal incidenten zal afnemen.''

De maatregel heeft tot kritiek geleid van onder meer strafpleiter Wim Anker, die de aanscherping overdreven vindt. 31 incidenten op 1600 tbs'ers en vele duizenden uitstapjes per jaar is volgens hem een te verwaarlozen aantal. Anker vreest dat veel verdachten niet langer bereid zijn mee te werken, omdat de behandeling te grote risico's met zich meebrengt.

Wanneer verdachten niet meewerken aan psychiatrische observatie en daaropvolgende behandeling, dan loopt de samenleving de kans dat zij na het uitzitten van hun straf zonder adequate behandeling weer in de maatschappij terecht komen, met alle gevaren van dien.

Teeven zegt daarentegen dat een aangescherpte maatregelen nodig zijn om de tbs-aanpak overeind te houden. ''Wim Anker en ik verschillen niet zo heel erg van mening,'' aldus de staatssecretaris. ''Beiden willen we de tbs-maatregel behouden. Dat kan alleen als er ook in de samenleving voldoende steun voor blijft.'' (GERARD DEN ELT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden