Teeven onderzoekt stappen tegen Groene Amsterdammer

Oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft een juridisch adviseur in de arm genomen die onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn vanwege een artikel in De Groene Amsterdammer.

ANP
De Groene zegt een zaak vol vertrouwen tegemoet te zien. Beeld anp
De Groene zegt een zaak vol vertrouwen tegemoet te zien.Beeld anp

Hij bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door EenVandaag. In het artikel is Teeven naar eigen zeggen onjuist geciteerd.

Teeven liet eerder al weten dat het niet klopt wat er in het door wetenschapper Henri Beunders geschreven stuk in De Groene Amsterdammer staat. Naar eigen zeggen heeft Teeven ook geen interview gegeven. Hij vreest reputatieschade.

De Groene zelf blijft achter het stuk staan. "We zien een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet'', aldus een woordvoerder van het magazine. Het opinieblad zegt de transcriptie van het interview te hebben en daaruit blijkt dat Teeven letterlijk is geciteerd. Hij zou ook hebben geweten dat het om een interview ging.

'Ontluisterend'
De Groene meldt dat Teeven heeft gezegd dat toen het niet lukte om het strafrecht strenger te maken, hij zich heeft toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur. "Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging'', wordt de ex-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geciteerd.

Advocaten noemden de uitspraken "ontluisterend''. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde vrijdag niet op de kwestie ingaan. 'Of die uitspraken zo gedaan zijn, weet ik niet. Er waren twee mensen bij en ik niet'', aldus Blok. De minister zegt dat hij het cruciaal vindt dat er een toegankelijke en betaalbare rechtsbijstand is in Nederland.

'Tegen de afspraak'
Volgens EenVandaag zegt de onderzoeksassistent die claimt ook bij het bewuste gesprek aanwezig te zijn geweest dat Beunders zich niet aan de afspraken heeft gehouden die met Teeven waren gemaakt. "De afspraak was dat het gesprek bedoeld was als achtergrondinformatie bij het onderzoek van Beunders naar het strafrechtklimaat in Nederland. Als Henri Beunders eventueel een citaat zou willen gebruiken, dan zou dat niet gebeuren, pas dan nadat Fred Teeven daarvoor eerst uitdrukkelijk toestemming zou geven."

EenVandaag citeert de assistent: "Twee artikelen zijn wel voorgelegd en heeft Fred Teeven ook goedgekeurd, maar - zo begrijp ik van Fred Teeven - juist niet het gewraakte artikel met de saillante uitspraken van hem. Ik vond en vind dat niet kunnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden