'Teeven moet besluit Oeigoeren heroverwegen'

Volgens VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International moet Nederland meer doen om asielzoekers uit het islamitische westen van China te beschermen. De organisaties roepen vrijdag staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) op om een besluit over het asielbeleid voor deze mensen, de Oeigoeren, te heroverwegen.

Fred Teeven Beeld anp
Fred TeevenBeeld anp

Volgens de organisaties is Teeven niet van plan het asielbeleid voor de Oeigoeren aan te passen. Dat blijkt uit een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In China lopen deze Oeigoeren gevaar te worden gemarteld of gevangen te worden gezet. Door hen terug te sturen, schendt Nederland de mensenrechten, vinden VluchtelingenWerk en Amnesty.

In 2012 en dit jaar heeft Nederland vijf keer geprobeerd Oeigoeren terug te sturen naar China. Dat is elke keer op het laatste moment voorkomen.

De Chinese veiligheidsdienst houdt deze minderheidsgroepering scherp in de gaten. Onlangs kwamen twee Oeigoerse tolken die werkten voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in opspraak. Ze worden verdacht van spionage en zouden informatie over asielzoekers aan China hebben doorgespeeld. 'Het feit dat de Chinese autoriteiten zulke inspanningen doen om op de hoogte te blijven van asielaanvragen in het buitenland, bevestigt de zorgen die deskundigen herhaaldelijk hebben geuit', zegt adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Jasper Kuipers.

Het ministerie wilde vrijdag niet namens Teeven reageren en houdt het bij zijn brief van vorige week. Genoemde tolken zijn op non-actief gezet en worden voortaan niet meer ingeschakeld. De asielaanvragen van Oeigoeren die zijn bijgestaan door de twee tolken, worden opnieuw bekeken. Sinds het begin van het onderzoek naar de tolken, een man en een vrouw, zijn er geen besluiten meer genomen over asielaanvragen van Oeigoeren.

Het departement wees erop at de kwestie nog in een overleg met de Tweede Kamer aan de orde komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden