Teeven mocht asiel Congolezen afwijzen

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) mocht de asielverzoeken van drie Congolese getuigen afwijzen. De mannen kwamen in 2011 naar Den Haag om daar te getuigen bij het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Volgens de rechtbank in Amsterdam is het aannemelijk dat de drie zelf betrokken waren bij het plegen van misdrijven tegen de menselijkheid in de Democratische Republiek Congo.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Beeld anp
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.Beeld anp

De rechtbank in Amsterdam stelt echter ook dat zij niet zo maar naar Congo kunnen worden teruggestuurd. Er bestaat een 'ernstig risico' dat het drietal daar wordt vastgezet en geen eerlijk proces krijgt. 'Bovendien zijn er onvoldoende garanties dat de getuigen niet de doodstraf krijgen.'

De Congolezen hebben in 2011 verklaringen afgelegd over de rol van de Congolese president Joseph Kabila bij misdrijven en schendingen van mensenrechten. Na hun verklaringen vroegen ze asiel aan in Nederland. Ze deden dat omdat ze zelf ook vreesden dat hun veiligheid in de Democratische Republiek Congo door de verklaringen in gevaar is gekomen.

Advocaat Göran Sluiter spreekt van een uitspraak met een 'aanzienlijk aantal onzekerheden'. 'Met deze uitspraak is er een situatie waarin zij hier niet mogen blijven, maar ook niet weg kunnen', schetst hij. De advocaat zegt nog te willen overleggen over een mogelijk hoger beroep.

'Moeilijk uit te leggen'
Ondertussen loopt er ook nog een andere zaak rond het drietal. Ze zitten al 2,5 jaar in detentie bij het ICC. Een rechter bepaalde vorig jaar dat de Staat hen moet overnemen, om een einde te maken aan hun uitzichtloze detentiesituatie. Het hof oordeelde anders. Ondertussen ligt de zaak bij de Hoge Raad. Een advies van de advocaat-generaal wordt eind november verwacht.

Sluiter vindt dat deze situatie niet tot in lengte van dagen kan duren. 'Het is moeilijk uit te leggen. De drie zijn er ook niet goed aan toe. De onzekerheid is verschrikkelijk.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden