Teeven in beroep tegen uitspraak kinderpardon

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde dat een Kazachstaans gezin ten onrechte is afgewezen voor het kinderpardon. Teeven wil de criteria van zijn pardon echter niet versoepelen en vecht de uitspraak aan.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.Beeld anp

Alleen kinderen die onder continu toezicht van het Rijk hebben gestaan tijdens hun verblijf in Nederland komen in aanmerking voor het pardon, zo spraken VVD en PvdA af. Volgens Teeven heeft het Kazachstaanse gezin niet aan deze regel voldaan, de rechter oordeelt echter anders.

De moeder en twee kinderen uit Kazachstan waren jarenlang niet in beeld bij het Rijk, maar hebben zich volgens de rechter ook niet opzettelijk aan het toezicht onttrokken. Daarvoor zou er sprake moeten zijn van 'een actieve handeling dan wel bewust nalaten van de vreemdeling', meent de rechtbank, en dat gold voor dit gezin niet.

Het was de overheid die eenzijdig het toezicht verbrak. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) sloot het dossier, maar stelde het gezin daarvan niet op de hoogte. Bovendien waren moeder en kinderen ingeschreven bij de gemeente. 'Daardoor waren ze gemakkelijk traceerbaar voor de DTV', zegt hun advocaat.

Honderd kinderen
Nog eens honderd kinderen zitten in dezelfde situatie als het Kazachstaanse gezin: wel onder toezicht van de gemeente, maar niet, vanwege bijvoorbeeld verblijf in een opvangcentrum, onder rechtstreeks toezicht van het Rijk. Kinderombudsman Marc Dullaert is van mening dat deze kinderen ook recht hebben op een pardon. Hij denkt dat van de uitspraak van de rechter een precedentwerking kan uitgaan.

Nu Teeven in beroep gaat, duurt de onzekerheid voor het gezin voort. Voordat de rechter weer uitspraak doet, kunnen twintig weken voorbij gaan.

Hoop voor andere gezinnen
Ook andere gezinnen van kinderen die zijn afgewezen voor het pardon putten hoop uit de uitspraak van de Haagse rechter, zegt adjunct-directeur Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland tegen de NOS. Meerdere gezinnen hebben zich volgens hem gemeld bij vluchtelingenorganisaties. Het is echter te vroeg om te juichen, waarschuwt hij. 'Pas als meerdere rechtbanken volgen, gaat de vlag uit. Want dan zal staatssecretaris Teeven daar naar moeten luisteren.'

Als Teeven toch zijn gelijk krijgt in het hoger beroep, is nog niet gezegd dat hij het Kazachstaanse gezin meteen uitzet. Hij heeft als staatssecretaris de discretionaire bevoegdheid om schrijnende gevallen die buiten de regels van het pardon vallen alsnog een verblijfsvergunning te geven. Dit gezin zou in die categorie kunnen vallen. PvdA-leider en coalitiepartner Diederik Samsom heeft onder druk van zijn achterban Teeven opgeroepen ruimhartig te oordelen over kinderen die nu nog tussen wal en schip vallen.

De staatssecretaris laat na de zomer aan de Tweede Kamer weten hoeveel kinderen alsnog mogen blijven.

Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden